Miten reagoit elämästäsi paremman

Loman tarkoitus on muuttunut

Aina silloin tällöin on tärkeää päästä pois arjen kuvioista ja lähteä lomalle. Ladata akkuja, nähdä ja kokea uusia asioita ja jättää aivot hetkeksi narikkaan.

Itselleni lomalle lähdön kokemus on muuttunut vuosien varrella. Jos nuorempana saatoinkin lähteä lomalle tavoitteinani ruskea iho ja hauskat illat, kaipaan lomiltani nykyään vähän erilaista antia.

Rakastan nähdä uusia paikkoja ja kävellä tuntikausia ihmisten seassa kaupunkeihin tutustuen, mutta kaipaan myös muuta.

Kaipaan sitä, että matka tarjoaa minulla levon lisäksi myös ideoita ja inspiraatiota.

Matkustaminen avartaa monella lailla

Viimeisin matkani San Diegoon tarjosi juuri niitä asioita. Ensin kolmipäiväinen seminaari inspiroivien, iloisten ja toisiaan kannustavien ihmisten ympärillä.

Välillä sen unohtaa, miten tärkeää on tavata muita samassa tilanteessa olevia ja vaihtaa ajatuksia. Auttaa muita, ja antaa muiden auttaa itseä.

Siihen päälle uuteen kaupunkiin tutustuminen, ja kirsikkana kakun päälle Meksikon puolelle piipahtaminen. Olin varannut turistibussista 4 tunnin kiertoajelun Meksikon puolelle, mutta sen peruunnuttua päätinkin mennä sinne itse.

Olinhan matkustanut 28 tuntia, 3 lentokoneella niin lähelle tuota kiehtovaa valtiota, jossa en ollut koskaan käynyt. Niinpä päätin ajaa junalla rajalla, ja kävellä itse rajan yli.

Uskoa ihmisiin

Mutta koska matka oli spontaani, ei minulla ollut edes karttaa tai mitään tietoa mihin mennä. Mutta seurasin ihmisiä ja juttelin sillä espanjan kielen taidolla, jonka olen tähän mennessä oppinut.

Ja vaikka seminaari ja ylipäätänsä yksin kauas matkustaminen oli jo tehnyt ihmeitä kiireiselle ja lukuisten tehtävien sekoittamalle pääkopalleni, oli tuo muutaman tunnin kävelyreissu Meksikon puolelle ehkä reissun parasta antia.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistä olen tottunut tekemään asiat enemmän suunnitellusti ja päivät jokseenkin toisiaan toistaen, mutta yksi suurimpia yrittäjyyden opettamia iloja on ollut usko itseen ja kyky heittäytyä hetkeen.

 
Terveisiä Tijuanasta.

Terveisiä Tijuanasta.

 

Kaikki ne aidosti ihanat ihmiset, joiden kanssa ehdin jutella Tijuanassa käydessäni jollakin lailla palauttivat uskoani ihmisiin. Se positiivinen prosessi, joka oli alkanut jo San Diegon puolella, sai kruununsa niiden ystävällisten ja helposti lähestyttävien ihmisten parissa kulkiessani.

Mitkä asiat estävät sinua saavuttamasta unelmiasi?

Kaikki me ihmiset olemme pohjiltamme samanlaisia. Olosuhteet, historia ja elämäntilanteet muokkaavat meitä, mutta loppujen lopuksi vain sen verran kuin sallimme.

Kuten vanha sanonta kuuluu, että jos luulet että sinulla on rankka historia, juttele seuraavan kadulla vastaan tulevan ihmisen kanssa, niin huomaat että hänellä on ollut vielä enemmän vastoinkäymisiä elämässään.

Kysymys onkin siitä, miten reagoit asioihin, jotka sinulle tapahtuvat. Päätätkö oppia niistä ja niiden avulla löytää paremmin oman polkusi, vai ovatko ne sopivia tekosyitä sinulle katkeroitua? Toki tämä on mustavalkoinen asettelu, varsinkin ihmiseltä, joka on aika uskonut että elämä on siellä harmaalla alueella.

Mutta jos todella mietit sitä. Jos kirjaat ylös kaikki ne asiat, jotka mielessäsi estävät sinua saavuttamasta asioita, joita haluat. Niin kuinka moni niistä asioista on sellaisia, joille et missään nimessä voi koskaan tehdä yhtään mitään? Aika harva.

Et voi aina kontrolloida sitä mitä sinulle tapahtuu, mutta voit aina kontrolloida sitä miten sinä reagoit tapahtuneeseen

Eli loppujen lopuksi kyse on rohkeudesta uskaltaa jahdata unelmiansa. Rohkeudesta kuunnella itseään, vaikka monesti ei ollenkaan tiedä, mihin se se oma polku oikein vie.

Rohkeudesta olla samaan aikaan herkkä ja haavoittuva, mutta myös päättää uskoa itseensä ja päättää oppia jokaisesta tilanteesta, minkä elämä eteen kantaa.

Koska lopulta kaikessa on kyse valinnoista. Sinä et voi valita suurta osaa asioista, jotka tapahtuvat elämässäsi. Mutta sinä voit aina, aina, valita sen, miten reagoit niihin.

Ja se miten reagoit, vaikuttaa siihen, mitä tapahtuu seuraavaksi. Ja samoin myös seuraavan tilanteen kanssa. Eli elämä on loppujen lopuksi pitkä sarja valintoja, jotka sinä teet. Ja niillä valinnoilla sinä rakennat itsellesi sellaisen elämän, jonka olet valinnut.

Sinun elämäsi muodostuu sinun valinnoistasi

Helposti sokaistumme pienten yksittäisten valintojen keskellä. Ei tämä pieni valinta ole tärkeä, ei tällä valinnalla ole mitään merkitystä. Mutta jokaisella valinnalla sinä opetat itseäsi. Opetat itseäsi joko valitsemaan oikean, tai sitten tekemään vähemmän hyvän valinnan itsellesi.

Ja kun toistat tuota tapaasi valita tarpeeksi monta kertaa, teet sen automaattisesti. Etkä edes huomaa, että se olet sinä, joka nuo valinnat teet. Se olet sinä, joka luot oman elämäsi.

Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa valitsemaan paremmin. Koskaan ei ole liian myöhäistä havahtua siihen suureen voimaan, jolla omaa elämääsi muokkaat.

Puhun paljon epäonnistumisen tärkeydestä verkkokurssilla Ajanhallinta on elämänhallintaa. Jokainen tapahtuma on merkityksellinen, hyvä tai huono. Se, miten sinä reagoit tapahtuneeseen, määrittää sen, mitä seuraavaksi tapahtuu!


Kirjoittaja Minna Saariniemi on diplomi-insinööri ja yrityksen Verkkokatu perustaja. Hän kirjoittanut kaksi kirjaa, luonut kolme verkkokurssia ja hän pitää Ajanhallinnan koulutuksia ja Sähköpostihallinnan koulutuksia yrityksille ja kunnille.