Mitä vuosi 2017 opetti minulle

Takaisin Suomeen

Edellisen vuoden lopuksi palasimme Espanjasta takaisin Suomeen.

Kotiin palattua piti taas löytää rytmi omaan toimimiseen, mutta toisaalta nyt oli enemmän mahdollisuuksia buukata kalenteriin koulutuksia. Espanjasta käsin olin lentänyt kerran kuussa Suomeen pitämään koulutuksia, mutta nyt käytettävissä oli kuukauden kaikki arkipäivät.

Loppuvuodesta 2016 sähköpostihallinnan menetelmistäni oli julkaistu useita artikkeleita sanomalehdissä, ja niistä varsinkin Helsingin Sanomien artikkeli herätti paljon kiinnostusta, joka jatkui aina kevään 2017 loppuun asti.

Artikkelin ansiosta sain paljon yhteydenottoja ja Sähköpostihallinnan koulutusta tilattiin pienistä yrityksistä aina kansallisiin suurfirmoihin. Artikkeleita sähköpostihallinnan menetelmistäni julkaistiin pitkin kevättä lisää, mm. Kotitalo-lehteen ja TTT-lehteen.

Kaksi tärkeää päätöstä

Keväällä tein kaksi tärkeää markkinointiin liittyvää päätöstä. Maaliskuussa liityin maailman suurimpaan liike-elämän suositusorganisaatioon BNI:hin, Leppävaaran BNI Vinbär-ryhmään. Sitä kautta on alkanut avautua aivan uusia kulmia bisnekseeni.

Enkä puhu vain kaupoista, vaan siitä että olen lisäksi saanut ystäviä, tukiverkkoa, vertaistukea, bisnesoppia ja esiintymisvarmuutta. Eikä siitä ole haittaa, että on 40:n eri alan ammattilainen käden ulottuvilla.

Toinen tärkeä päätös oli laittaa koulutukset Koulutus.fi-sivulle. Kylmämarkkinointi oli alkanut kevään mittaa maistua puulta, joten omien koulutusten laittaminen tarjolle sellaiseen paikkaan, jossa päättäjät jo valmiiksi etsivät koulutuksia työntekijöillensä tuntui loogiselta ja myös helpottavalta päätökseltä.

Minulta tilataan uusi koulutus

Kevään aikana olin pitänyt paljon Sähköpostihallinnan koulutuksia, ja usein koulutuksen jälkeen oli tilaaja sanonut, että kiitos paljon. Mutta olisiko sinulla lisäksi tarjota vielä laajempaa koulutusta ajanhallinnasta? Kerrot vain hinnan ja aiheet, niin me tilaamme kyllä sen.

Niin päätin luoda uuden Ajanhallinnan koulutuksen, jossa mennään syvemmälle ja laajemmalle ajanhallinnan saloihin. Pitkä historiani ajanhallinnasta auttoi tuumasta toimeen ryhtymistä, joten innoissani aloin rakentaa uutta koulutusta.

Halusin rakentaa koulutuksesta sellaisen, että se toimii sekä itsenäisenä koulutuksena että koulutuspakettina yhdessä Sähköpostihallinnan koulutuksen kanssa. Syksystä eteenpäin minulta onkin tilattu Sähköpostihallinnan koulutusta ja Ajanhallinnan koulutusta sekä erillisinä koulutuksina että pakettina koulutuspäivän muodossa.

Mahdollisuus myös pienyrittäjille

Molemmat koulutukseni on suunnattu yrityksille ja kunnille siten, että kuulijoita on kerralla maksimissaan 40. Yhä enemmän aloin kuitenkin saada pyyntöjä yksinyrittäjiltä ja pienyrittäjiltä, miten myös heillä olisi mahdollisuus osallistua koulutuksiini.

Niinpä päätin järjestää Sähköpostihallinnan koulutuksen pienyrittäjille 25.1.2018 ja Ajanhallinnan koulutuksen pienyrittäjille 8.2.2018 Helsingissä. Sinne voi tulla pienyrittäjä tai pienen yrityksen työntekijä yksin tai työkaverin kanssa.

Jatkossa kaikki Suomesta voivat osallistua

Olen pitänyt koulutuksia pääkaupunkiseudun lisäksi mm. Tampereella, Jyväskylässä ja Hämeenlinnassa. Kuitenkin pyyntöjä koulutuksista on tullut myös pohjoisemmasta Suomesta, joten Helsingissä pidettäville pienyrittäjille suunnatuilla koulutuksilla en vielä tavoita kaikkia.

Pohjoiseen matkustaminen ei ole minulle mikään ongelma, mutta toiveita on tullut myös kevyemmästä tavasta saada koulutusmateriaalia käyttöön.

Niinpä olen aloittamassa koulutusten videoimisen myös verkkokoulutusmuotoon. Uudet videokurssit tulevat saataville alkuvuodesta 2018.

Mitä vuosi 2017 on opettanut?

 1. Eroon stressistä
  Vuosi 2017 oli siinä mielessä merkittävä, että olen löytänyt jonkinlaisen rauhan sisälläni. Rauhan liittyen siihen, että liika stressaaminen ei kannata. Stressaaminen ei avaa ovia mihinkään hyvään, painvastoin se blokkaa kyvyn kuunnella itseä ja nähdä miten tilanteessa oikeasti kannattaa toimia. Puhumattakaan kaikista niistä negatiivisista fyysisistä seurauksista, joita stressi aiheuttaa.
   
 2. Sosiaalinen kaipuu
  Toinen suuri oivallus liittyi siihen, kun havahduin sosiaaliseen puutostilaani. Huomasin alkuvuodesta kaipaavani ihmisiä. Olin ensin kotona kolme vuotta hoitovapaalla ja sen jälkeen kolme vuotta yksinyrittäjänä kotoa tai pienestä toimistosta käsin. Tämä tarkoitti sosiaalisesti aika yksinäistä arkea, jossa ei ollut paljoa mahdollisuuksia ihmisten kohtaamiselle. Onneksi viikottaiset tapaamisen BNI:ssä ovat olleet juuri sitä, mitä lääkäri tilasi.
   
 3. Juuret mahdollistava siivet
  Lukuisat muutot viime vuosina ja asuminen Espanjassa olivat hyviä juuri siihen hetkeen. Ja ehdottomasti lääkettä seikkailijan sielulleni. Mutta tällä hetkellä tuntuu ihanalta lyödä juuret uuteen pitkäaikaiseen asuntoon, johon olemme muuttamassa juuri, kun tätä kirjoitan. Seikkailemista en halua lopettaa koskaan, mutta sitä voi tehdä niin monella tavalla. Uskon, että kun saan juuret kunnolla maahan, löytävät siivet taas aivan uudenlaisia tapoja lentää.

Entä vuosi 2018?

Paljon kaikenlaista on tapahtunut vuonna 2017, ja uusia matoja on jo koulussa vuodelle 2018. Haluan ehdottomasti jatkaa niitä asioita, jotka toimivat. Mutta samaan aikaan haluan aina pitää silmäni auki uusille mahdollisuuksille.

Tuntuu ihanalta, että en edes tiedä mitä kaikkea vuosi 2018 tuo tullessaan. Tätä kirjoittaessani olen hotellissa, ja varpaani kihelmöivät ajatuksesta, että ensi vuonna tulee tapahtumaan niin paljon asioita, joita en osaa vielä edes toivoa.

Tavoitteiden saavuttaminen ja varsinkin matka määränpäähän on elämän suola. Mutta parasta elämässä on kuitenkin se, että on niin paljon asioita, joita ei osaa vielä edes tavoitella. Ja kun pitää silmänsä auki, voi elämä yllättää odottamattomilla tavoilla. Kun on aktiivinen ja positiivisella mielellä liikenteessä, sattuma löytää sinut.

Mielenkiinnolla jään odottamaan, mitä kaikkea vuosi 2018 tuo mukanaan. Tuntuu, että olen vasta raapaissut pintaa.


minna2, netti.png

Kirjoittaja Minna Koivisto on diplomi-insinööri ja yrityksen Verkkokatu perustaja. Hän kirjoittanut kaksi kirjaa, luonut kolme verkkokurssia ja hän pitää Ajanhallinnan koulutuksia ja Sähköpostihallinnan koulutuksia ja yrityksille ja kunnille.