Kyseenalaistamisen jalo taito

Olemme tapojemme orjia

Miksi on tärkeää muistaa kyseenalaistaa omia tekemisiään?

Ihminen on tapojensa orja, me ihmiset teemme 90% asioista samalla tavalla joka päivä.

Ellet ole kokenut suuria elämänmullistuksia tai ole tietoisesti pysähtynyt kyseenalaistamaan tekemisiäsi, toistat helposti niitä samoja asioita joita olet aina ennenkin tehnyt, sen kummemmin toimiasi kyseenalaistamatta.

Aina silloin tällöin on kuitenkin hyvä pysähtyä hetkeksi, ja miettiä mitä kaikkea päivän aikana teet, ja paljonko käytät eri asioihin aikaa ja energiaa.

Älä suorita elämääsi

Jos et pysähdy kyseenalaistamaan omaa tapaasi elää, saatat ajautua suorittamaan omaa elämääsi samojen kaavojen mukaan. Ja silloin elämästä yleensä puuttua sitä iloa ja intohimoa, joka tekee elämästä rikkaan ja elämisen arvoisen.

Ja silloin et saa elämästä irti niin paljon, kuin voisit.

Seuraa siis tekemisiäsi muutaman päivän, ja kirjaa ylös, mihin kaikkeen käytät aikaasi. Laita sitten nuo asiat tärkeysjärjestykseen. Ja katso listaa kriittisesti, ja kysy itseltäsi:

Elänkö arkeani siten, että se on rakentunut niiden asioiden ehdoilla, jotka ovat minulle kaikkein tärkeimpiä juuri nyt?

Miksi teet mitä teet

Kun opettelet kuuntelemaan itseäsi, opit tuntemaan itsesi paremmin.

Silloin opit tietämään mistä asioista pidät, mitä asioita teet vain sen vuoksi koska olet aina ennenkin tehnyt, ja mitä uusia ja mielenkiintoisia asioita voisit seuraavaksi kokeilla.

Ihminen kokee usein vanhetessaan, että aika alkaa kulua nopeampaa ja nopeampaa tahtia. Mutta se ei johdu siitä, että vanhetessa ikää tulee lisää. Se johtuu siitä, että kun teet samoja asioita päivästä toiseen, turrut niihin, eivätkä ne enää sytytä sinua samalla tavalla.

Kun elämä on ennalta arvattavaa ja siitä puuttuu jännitystä, ei päivän tasaista kulua riko mikään ja tunnetilatkin ovat toisiaan toistavia.

Mutta jos opettelet kuuntelemaan itseäsi, kyseenalaistamaan tekemisiäsi ja tekemään niitä asioita, joista todella nautit, sillon kokemus ajasta muuttuu.

Silloin päivät eivät ole ennalta arvattavia ja tylsiä, vaan elämä on täynnä mahdollisuuksia ja yllättäviä tilanteita. Ja silloin jokainen päivä tuntuu täyteläisemmältä, elät syvemmin ja koet ajan kulun eri lailla.

Enemmän aikaa ja nautinnollisempaa tekemistä

Yleensä kiirettä, stressiä ja riittämättömyyden tunnetta kokee silloin, kun arki täyttyy niistä asioista, jotka eivät ole kaikista tärkeimpiä tällä hetkellä.

Nämä toissijaiset asiat vievät silloin aikaa ja energiaa niiltä kaikista tärkeimmiltä asioilta.

Mutta kun muodostat oman arkesi siten, että rakennat sen sinulle kaikista tärkeimpien asioiden ehdoilla, silloin aikaa riittää. Ja silloin myös nautit tekemisistäsi paljon enemmän.


Kirjoittaja Minna Saariniemi on diplomi-insinööri ja yrityksen Verkkokatu perustaja. Hän kirjoittanut kaksi kirjaa, luonut kolme verkkokurssia ja hän pitää Ajanhallinnan koulutuksia ja Sähköpostihallinnan koulutuksia yrityksille ja kunnille.