KirjaKeskiviikko: Your One Word

Johdanto

Olen halunnut jo pidemmän aikaa lukea enemmän kirjoja. En tiedä tarkasti, miksi sen aloittaminen on viivästynyt parilla vuodella. Minulla on koko ajan ollut halu oppia lisää ja saada inspiraatioita kirjoista, mutta itse lukemista en vain ole saanut aloitettua. Voi johtua siitä, että kirjojen lukeminen tuntuu työläältä, en osaa tarkasti sanoa.

Vihdoin sain asian ratkaistua. Rupean kuuntelemaan kirjoja.

Nykyään yhä useampia kirjoja pystyy kuuntelemaan, mikä tekee oppimisesta minulle paljon helpompaa. Kun kirjaa lukee, pitää olla sopiva paikka missä istua, sopiva valaistus, hiljaisuus ja ylipäätään aikaa raivattuna pysähtymiseen ja lukemiseen. Mutta kun kirjaa kuuntelee, mahdollisuuksia nousee, ja ennen kaikkea kynnys aloittamiseen on paljon matalammalla. Voi kuunnella kirjaa lenkillä, ruokaa tehdessäsi, autolla ajaessasi, junassa, kauppareissulla, lähes missä vain.

Käyn joka aamu tunnin kävelylenkillä ja tykkään samalla kuunnella jotakin inspiroivaa, joten kirjojen kuuntelu on minulle luontaista. Sitä paitsi päivä alkaa ihanasti, kun ottaa hetken omaa aikaa, liikkuu luonnossa ja kuuntelee mielenkiintoisia ajatuksia. Ja kun muilla päivä vasta on aluillaan, päivän liikunta on hoidettu, olo on raikas ja mieleen on jo noussut hyviä ideoita. Ja sitten aamupalalle :)

Ajattelin jakaa sinun kanssasi ajatuksia aina kuuntelemastani kirjasta. Nämä eivät ole kirja-arvosteluja, vaan enemmänkin tiivistelmiä siitä, mitä kirja pitää sisällään ja kertomuksia siitä, mitä itse kirjalta sain. Toivottavasti niistä on sinulle iloa.

Kun on lukenut kirjan tai käynyt koulutuksessa, niin tärkeintä on mitä tapahtuu sen jälkeen. Jos vaan jatkaa elämäänsä juuri niin kuin ennenkin, ei kirjalla tai koulutuksella ole ollut suurempaa merkitystä. Kyse on vain hyvästä tai huonosta viihteestä. Mutta jos haluaa muuttaa asioita, pitää kirjan lukemisen jälkeen tehdä jotakin toisin. Ja jos minä pysähdyn jokaisen kuuntelemani kirjan jälkeen tänne kertaamaan, mitä kirja piti sisällään ja mitä minä siitä opin, niin varmistan silloin myös että itse hyödyn siitä.


KirjaKeskiviikko: Your One Word

KirjaKeskiviikko

Ja sitten itse asiaan. Ensimmäiseksi kirjaksi valikoitui Your One Word. Se on Evan Carmichaelin kirjoittama kirja, joka opettaa löytämään sen yhden sanan, jossa yhdistyy sinun tarkoituksesi ja intohimosi.

Voi olla, että olet tylsistynyt elämässäsi tai että teet kyllä niitä asioita jotka ovat sinulle tärkeitä, mutta asiat eivät oikein ota tuulta alleen. Jokin siinä olemisessa tai tekemisessä ei vain loksahda kohdilleen. Siitä puuttuu jotakin.

Eli on tärkeää löytää se oma kulma tekemiseen. Ei riitä että tekee itselleen oikeita asioita, vaan niitä pitää tehdä siitä kulmasta, joka itselleen tuntuu juuri oikealta, luonnolliselta ja inspiroivalta. Ja Carmichaelin mukaan tuon kulman voi löytää oman sanansa kautta.

Carmichael antaa kirjassa useita esimerkkejä, miten ihmiset ovat tehneet yrityksistään todella menestyneitä miettimällä oman sanansa, ja rakentamalla koko yrityksen toiminta-ajatuksen ja yrityskulttuurin tuon sanan kautta.

Muutamia esimerkkejä tunnettujen ihmisten One Wordistä:

 • Martin Luther King: EQUALITY
 • Steve Jobs: INNOVATION
 • Oprah Winfrey: HEART
 • Nelson Mandela: FREEDOM

Viisi peruskysymystä

Oman sanansa löytämiseksi Carmichael listaa viisi kysymystä, jotka läpi käymällä pääsee paremmin kiinni omaan sanaansa. Käy nuo kysymykset läpi, pysähdy jokaisen kohdalla ja kirjaa vastaukset ylös. Sinulla on kaikki työkalut jo olemassa sisälläsi. Jos haluat menestyä, pitää sinun aloittaa sillä, mikä tekee sinut onnelliseksi.

Viisi peruskysymystä:

 1. Mikä tekee sinut onnelliseksi?
  Listaa asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Mieti ihmisiä joista pidät, mielenkiintoisia elokuvia tai kirjoja, lempiharrastuksiasi, mitä vaan mikä saa hymyn kasvoillesi. Anna ajatusten virrata ja kirjoita ylös.
   
 2. Mikä yhdistää sinun onnelliset hetkesi?
  Katso läpi listaasi ja etsi sieltä yhdistäviä asioita. Ponnahtaako jokin sana esille? Löytyykö jokin teema, joka toistuu kaikissa sinut onnelliseksi tekevissä asioissa? Yritä löytää punainen lanka. Sana voi olla vaikka nimi tai adjektiivi.
   
 3. Mitä asioita inhoat?
  Jos tuntuu että et oikein tiedä kuka olet, niin voit aloittaa siitä että mietit kuka et ole. Tee uusi lista, johon kirjaat kaikki asiat, ihmiset, tapahtumat, tehtävät, kirjat jne., joita inhoat tai jotka tekevät sinut onnettomaksi. Etsi sitten teemaa, joka yhdistää niitä. Ja mieti sitten sen vastakohtaa löytääksesi oman sanasi.
   
 4. Mikä on pysyvä teema elämässäsi?
  One Word ei ole uudenvuoden lupaus tai yhtäkkinen yritys saada muutosta aikaiseksi, se on pysyvä asia sinussa. Asia, joka on aina ollut osa sinua, ja tulee aina olemaan. Katsot vieläkin mielelläsi vanhaa lempielokuvaasi, vaikka aika on ajanut ohi sen teknisistä ominaisuuksista. Koska se elokuva merkitsee sinulle jotain, se edustaa jotain mikä on sinulle tärkeää. Moni asia muuttuu vuosien varrella, mutta sinun perusarvosi, sinun One Wordisi pysyy samana.
   
 5. Onko tämä se mikä todella olet?
  Pitää unohtaa mitä suku, työpaikka tai kulttuuri haluaa sinun olevan, ja löytää sen sinulle olennainen ja tärkeä. Eli se, minkälainen sinä todella olet. Löydä oma intohimosi, ja ala seurata omia unelmiasi, ei muiden. Katso löytämääsi sanaa, ja mieti onko tämä se, joka todella sisimmissäsi olet. Jos et ole varma, pidä tauko. Mene vaikka kävelylle tai meditoi, ja mieti sitten uudestaan.

Neljä rajoittavaa uskomusta

Marvin Gaye on sanonut: Jos et löydä rauhaa sisältäsi, et voi löytää sitä mistään muualtakaan. Meillä on monesti rajoittavia uskomuksia, jotka estävät meitä pääsemään käsiksi niihin asioihin, joita todella haluamme ja jotka ovat meille tärkeitä.

Carmichael listaa neljä uskomusta, jotka rajoittavat sinua:

 1. Se on liian rohkeaa
  Tarina, jota kerrot itsellesi, voi vahingoittaa sinua. Sinun sanasi on tarkoitus olla suuri ja rohkea, sen on tarkoitus motivoida sinua. Ajattele itseäsi 80-vuotiaana, silloin ei kannata katua sitä, että ei uskaltanut olla rohkea omassa elämässään. Mieti minkälaisen esimerkin annat lapsillesi, seurata unelmia vai vältellä niitä. Muista, että kaikki uusi on aina alussa vaikeampaa.
   
 2. Mitä sinä olet tästä mieltä?
  Älä anna muiden ihmisten mielipiteiden päättää sitä, miten sinä elät oman elämäsi. Jos tekemisesi riippuu muiden mielipiteistä, et koskaan ole oman elämäsi ohjaksissa. Muiden mielipiteellä sinun sinun sanastasi ei ole merkitystä, älä pyydä heidän hyväksyntäänsä.
   
 3. Joku muu tekee sitä
  Sillä ei ole merkitystä, jos joku muu tekee sitä mitä sinä teet tai jos muiden oma sana on sama kuin sinulla. Sinä teet sinun sanastasi omasi, maailmassa on vain yksi sinä.
   
 4. Se on liian yksinkertainen
  Ei kannata pelätä sitä, jos oma sana tuntuu liian yksinkertaiselta. Jos tuntuu siltä, että voiko kaikkea kuitenkaan tiivistää yhteen sanaan. Tärkeimmät asiat ovat yksinkertaisia, ja elämä on lopulta aika yksinkertaista. Asioiden monimutkaistaminen on turhaa.

Mitä oivalluksia kirja tarjoaa?

Kirja Your One Word on suunnattu pääasiassa yrittäjille ja yritysjohtajille, koska kirjailija itse on omistautunut yrittäjien auttamiseen. Suurin osa kirjasta opettaakin yrityksen perustamisen ja johtamisen taitoja, oman One Wordin kautta. Mutta silti kirja saa ajatuksia heräämään, vaikka ei yrittäjä olisikin.

Jos ajatellaan yhden itseä parhaiten kuvaavan sanan teemaa, niin siinähän on kysymys lopulta itseensä tutustumisesta. Mitä paremmin tunnet itsesi, sitä enemmän osaat tehdä niitä asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä ja joista nautit. Eli omaa sanaa voi käyttää hyväkseen kaikessa tekemisessä, oli sitten yrittäjä tai ei. Ja minusta on aina hyvä idea tutustua itseensä paremmin.

Jos löydät sen yhden sanan, joka määrittelee sinua eniten, voit käyttää sitä joka tilanteessa. Varsinkin vaikeissa valintatilanteissa on usein tuskaista päästä selkeään lopputulokseen. Mutta jos perustat päätöksesi siihen teemaan, joka sinut kaikista parhaiten määrittelee, et voi valita väärin.

Kirjassa on myös paljon tarinoita yrityksen perustamiseen ja johtamiseen liittyen, ja kaikkia tarinoita tarkastellaan oman One Wordin kautta. Ihminenhän tutkitusti oppii parhaiten tarinoiden kautta, koska niihin on helppo samaistua. Tarinoiden esimerkkeinä on kuuluisia amerikkalaisia yrittäjiä, urheilijoita ja menestyneitä ihmisiä.

Mikä on minun One Word?

Mielenkiintoni heräsi ja tein kirjan harjoitukset. Halusin tietää, löytyisikö itselleni yksi sana ylitse muiden. Ajatushan on sinänsä aika jännä: Voiko minun kaiken olemisen ja tekemisen punaisen langan kiteyttää yhden sanan ympärille. Yllättävän nopeasti yksi sana alkoi nostaa päätään. Ja tuo sana oli VAPAA.

Kun sana vapaa loksahti paikoilleen, jotain tapahtui. Rupesin miettimään erilaisia tapahtumia elämässäni, oli sitten kyse lapsuudesta tai aikuisiästä, työstä tai harrastuksista, ystävistä tai perheestä, ja aloin huomata tietynlaista kaavaa. Aina tienhaaraan astuessani valintani on kallistunut siihen suuntaan, joka on lisännyt omaa vapauden tunnettani. Tai kääntäen, olen jättänyt valitsematta sen vaihtoehdon, jonka olen kokenut rajoittavan vapauttani.

Kyse voi olla pienestä kohtaamisesta yhden ihmisen kanssa, työtarjouksesta tai suurista elämäntilanteista. Mutta jokaisessa tilanteessa minusta pitää tuntua siltä, että se tukee vapauttani. Muille ihmisille valintani voivat monesti näyttää joltakin aivan muulta, mutta minun sydämessäni ne ovat askelia vapauden polulla.

Tuntuu hyvältä ikäänkuin jälkeen päin löytää punainen lanka omille tekemisilleen. Ihminenhän tekee yleensä päätökset sydämellä, ja jälkeenpäin perustelee päätökset järjellä. On mielenkiintoista selvittää, mistä oma alkuperäinen ja spontaani päätöksen teko juontaa juurensa.

Yleensä ihmiset kokevat helpotusta kun asiat saavat nimet, silloin niiden hahmottaminen ja ymmärtäminen nytkähtää askelen eteenpäin. Sitä vartenhan me täällä pallolla elellään, että voisimme elää parhaan mahdollisen version itsestämme. Ja sen toteuttamiseen auttaa nimenomaan, että ymmärtää paremmin itseä ja omia ratkaisujaan.

Miten VAPAA näkyy yrityksessäni?

Rupesin miettimään, miten sana vapaa näkyy yrityksessäni, tai näkyykö se mitenkään. Ja aika nopeasti huomasin, että siellähän se on, kaiken tekemiseni alla, johtavana ajatuksena. Puretaanpas auki sitä, mitä teen ja miten minun One Word on siellä läsnä.

Yrityksessä käsittelemäni aiheet liittyvät sähköpostin hallintaan, ajanhallintaan ja kodin järjestämiseen. Itselleni aiheet ovat samasta puusta, kaikissa niissä on sama ajatus: Karsi turha pois ja organisoi jäljelle jäävä tehokkaasti ja järkevästi. Käydään tarkemmin läpi, miten minun One Word vapaa näkyy työssäni.

Sähköpostin hallinta

Opetan ihmisiä pääsemään tilanteeseen, jossa he hallitsevat sähköpostia, eikä toisinpäin. Jos sinä päästät sähköpostin isännäksi ja olet itse sen renki, silloin menetät vapauttasi. Silloin sähköposti aiheuttaa sinulle stressiä, ahdistusta, riittämättömyyden tunnetta, tehtäviä viivästyy ja unohtuu eikä asioita ei saa hoidettua ajallaan.

Nuo kaikki seuraukset ovat oman vapauden pois antamista. Vapaus on sitä, että voit valita mitä teet, milloin teet ja missä järjestyksessä. Osaat käsitellä sähköpostia niin, että se on sinulle hyödyllinen työkalu. Ja saat vapauden päättää, miten ja mihin aikasi käytät.

Ajanhallinta

Aikaa ei voi hallita, mutta sitä miten ja mihin käyttää aikaansa voi ja kannattaa hallita. Minusta suomen kielen hirvein sana on PITÄISI, ja se on myös sanan VAPAA vastakohta. Aina kun sinun pitäisi tehdä asioita, kannat niitä takaraivossasi mukana, ne painavat mieltäsi ja riistävät vapauttasi elää hetkessä.

Minä en pidä tekemättömistä asioista. Ne marssivat jonossa pitäisi-sanan luokse, ja muistuttavat jatkuvasti jostakin mitä et ole tehnyt. Ne riistävät vapauttasi elää hetkessä, ajatella luovasti, toteuttaa itseäsi ja käyttää aikaasi mielekkäästi. Keskeneräiset, tekemättömät asiat riistävät vapauttasi valita.

Hyvä ajanhallinta perustuu siihen, että järkevällä suunnitelulla hallitsee omia tekemisiään niin, että jää vapaus päättää miten, mihin ja milloin käyttää omaa aikansa. Silloin vapauttaa itsensä sen tekemättömien tehtävien kahleista.

Kodin järjestäminen

Sotkuinen ja epäjärjestyksessä oleva koti on täynnä pitäisi-asioita. Pitäisi siivota, pitäisi järjestää, pitäisi karsia tavaroita jne. Ja kuten aikaisemmin mainitsin, pitäisi on vapauden vastakohta. Vapauden valita mitä ja milloin haluaisi tehdä. Tai vapauden olla tekemättä mitään, ilman että pitäisi kolkuttaa jatkuvasti takaraivossa.

Fengshuin mukaan kun siivoat ja järjestät kotiasi, tavaroiden lisäksi järjestelet symbolisesti myös omaa energiavirtaasi. Sotku ja lika saavat chin eli elämän energian pysähtymään. Sotku ja lika sitoo sinut menneisyyteesi ja murtaa energiasi.

Kun ympäröit kotisi ainoastaan tarpeellisilla ja rakkailla esineillä, tunnet miten energiasi lisääntyy ja jaksat paremmin. Puhdas ja levollinen ympäristö vaikuttaa positiivisesti, ja saa energiat liikkeelle. Siisti ja järjestyksessä oleva koti antaa energiaa, eikä vie sitä. Ja se on vapautta.

KirjaKeskiviikko

minna2, netti.png

Kirjoittaja Minna Saariniemi on diplomi-insinööri ja yrityksen Verkkokatu perustaja. Hän kirjoittanut kaksi kirjaa, luonut kolme verkkokurssia ja hän pitää Ajanhallinnan koulutuksia ja Sähköpostihallinnan koulutuksia yrityksille ja kunnille.