KirjaKeskiviikko: Creative Mind

KirjaKeskiviikko

Tämänkertaisen KirjaKeskiviikon aiheena on 98 vuotta sitten julkaistu Ernest Holmesin kirja Creative Mind.

Puhuja, tunnettu ajattelija ja kirjoittaja Holmes kirjoittaa, että universumilla on äly, tarkoitus ja järjestys. Ja kun ymmärrät universumin periaatteet ja sovellat niitä omaan elämääsi, voit nähdä kuka oikeasti olet ja mitä todella halua elämästä. Holmes kirjoitti kirjan aikoinaan pieneksi oppaaksi niitä ihmisiä varten, jotka tulivat kuuntelemaan hänen sanomaansa ja halusivat tietää siitä vielä lisää.

Halusin kuunnella vähän erilaisen kirjan tällä kertaa, mutta en ollut varma minkä kirjan valitsisin. Kirjoitin googleen free audiobook ja katsoin, mitä ehdotuksia sieltä nousisi. Creative Mind oli ensimmäinen ei-fiktiivinen kirja, joka osui silmääni. Tämä kirja on kuunneltu Youtubesta, jossa sen voi kuunnella ilmaiseksi, kuten myös kirjan omilta sivuilta. Sattumaa tai ei, mutta kirjan ajatukset ovat pääsääntöisesti samoja, joita olen päivittäin miettinyt viimeisen kolmen vuoden ajan.

Creative Mind kannustaa ihmistä oppimaan universumin luonteen ja ennen kaikkea sen luovan voiman, joka ihmisen omassa mielessä on. Kirjan pääviesti on tänä päivänä yhtä ajankohtainen kuin vuosisata sitten: Sillä mitä ajattelet ja mitä tunnet, on suuri vaikutus siihen, mitä elämässäsi tapahtuu.

Sitä saa mitä tilaa

Universumin suuri laki tarkoittaa Holmesin mukaan, että olet sitä mitä ajattelet. Holmes kannustaakin ajattelemaan vain positiivisia ajatuksia. Koska sitä mitä ajattelet, sitä tilaat elämääsi. Hän siirtää vastuun ajatuksista ja niiden seurauksista ihmiselle itselleen. Holmesin mukaan ihminen on sairas, koska hän ajattele sairautta. Ja hän alkaa parantua silloin, kun hän alkaa ajatella terveyttä. Eli sitä saa mitä tilaa.

Olen miettinyt tätä asiaa pidemmän aikaa, oikeastaan siitä asti kun perustin yritykseni ja aloin varhaisilla aamulenkeillä kuunnella inspiroivia tekstejä. Urheilijathan ovat käyttäneet mielikuvaharjoittelua jo pidemmän aikaa. Ja löytyy paljon tutkimustietoa tukemaan sitä, että ihmisen ajattelulla on voimakas yhteys siihen, mitä hän elämässään kokee.

Luin vuosi sitten tutkimuksesta, jossa selvitettiin mielikuvaharjoittelun merkitystä urheilutuloksiin. Siinä iso ryhmä opiskelijoita laitettiin heittämään koripalloa koriin, ja tulokset eli heidän saamansa korit laskettiin. Sitten opiskelijat jaettiin kolmeen ryhmään:

  1. Ensimmäiselle ryhmälle sanottiin, että unohtakaa koko koripallo seuraavan viikon ajaksi.
  2. Toiselle ryhmälle sanottiin, että seuraavan viikon ajan te harjoittelette joka päivä koriin heittoa, että tulokset parantuisivat.
  3. Kolmannelle ryhmälle sanottiin, että seuraavan viikon ajan te teette mielikuvaharjoittelua pallon heittämisestä koriin. Kuvittelette mielessänne viikon ajan täydellistä koriin menevää heittoa.

Viikon päästä kaikille ryhmille tehtiin sama heittotesti kuin alussa, ja tutkittiin missä ryhmissä tulokset olivat parantuneet. Tulokset olivat seuraavat:

  • Ensimmäisen ryhmän tulokset olivat samat kuin ensimmäisessä testissä, kuten arvata saattoi. Eiväthän he olleet koskeneet palloon tai edes miettineet koripalloa koko viikon aikana.
  • Toisen ryhmän tulokset paranivat odotetusti, olivathan he harjoitelleet joka päivä koriin heittoa. Heidän tuloksensa paranivat 25%.
  • Kolmannen ryhmän opiskelijat eivät olleet koskeneet koripalloon koko viikon aikana, mutta he olivat tehneet mielikuvaharjoituksia täydellisestä heitosta joka päivä. Myös heidän tuloksensa paranivat 25%.

Osaatko vai et, riippuu siitä kumpaan uskot

Usein me kovin helposti irrotamme oman tulevaisuutemme irralleen itsestämme, omista ajatuksistamme ja toiveistamme. Ikään kuin emme voisi itse siihen juurikaan vaikuttaa. Mutta entä jos voimme omalla tietoisella ajattelullamme muokata omaa tulevaisuuttamme. Eikö se ole kokeilemisen arvoista?

Negatiiviset mielikuvat toimivat Holmesin mukaan samalla tavalla. Eli jos vastustat jotain, luot siitä mentaalisen kuvan päähäsi. Ja samalla ikään kuin luot sen tapahtuvaksi itsellesi, kutsut sen luoksesi. Kannattaa siis aina ajatella vain hyviä asioita, joita haluat tapahtuvan, silloin kutsut niitä elämääsi.

Eli kuten Henry Ford jo aikoinaan sanoi: Whether you think you can, or you think you can't - you're right. Eli uskot sitten että osaat tai uskot että et osaa - olet oikeassa.

Ota vastuu omista ajatuksistasi

Monet käyttävät affirmaatioita apuna pyrkiessään saavuttamaan asettamiaan tavoitteita. Jos pysytään kirjan hengessä, niin niistä on varmasti apua. Mutta vain silloin, kun uskot siihen mitä sanot. Muuten kyseessä on vain merkityksetöntä sanahelinää. Sanat kun sinänsä eivät voi maailmaa muuttaa, suurempi merkitys on aina ajatuksella ja tunteilla sanojen takana.

Vastuun ottaminen omista ajatuksista vaatii kuitenkin rohkeutta. Se poistaa ihmisen uhrin turvallisesta asemasta, jossa on helppo osoitella sormella kaikkialle muualle paitsi peiliin.

Odota hyvien asioiden tapahtuvan sinulle. Älä pelkää pahinta ja mieti mitä kaikkea voi mennä pieleen. Oleta että hyviä asioita tapahtuu sinulle, niin silloin niin myös käy.

Istuta ilon siemeniä

Sanoilla ja ajatuksilla on voimaa, kun niitä tarkoittaa. Kun sanot jotain, sano se niin että oikeasti odotat sen tapahtuvan. Ja kun luotat siihen, et enää ylläty kun hyviä asioita tapahtuu. Tiedät, että näin asioiden pitää olla.

Jos istutat siemenen maahan, niin odotat että se alkaa jossain vaiheessa kasvaa. Samalla tavalla, jos sanot ja ajattelet jotain ja uskot sen myös tapahtuvan, niin silloin se tapahtuu. Äläkä suotta rajoita itseäsi, asiat ovat juuri niin isoja kuin mitä sinä päätät niiden olevan. Uskalla unelmoida isosti, huipulla on tilaa!

Mitään ei tapahdu sattumalta, kaikki toimii universumin lain mukaan. Tuskinpa minäkään sattumalta törmäsin juuri tähän kirjaan. Oli mielenkiintoista lukea samantyylisiä ajatuksia mitä on päässään pari vuotta pyöritellyt, toisen kirjoittamana, vieläpä vuosisata sitten. Josko sitä vähitellen alkaisi uskoa siihen, miten suuri voima minulla on omaan elämääni.

KirjaKeskiviikko

minna2, netti.png

Kirjoittaja Minna Saariniemi on diplomi-insinööri ja yrityksen Verkkokatu perustaja. Hän kirjoittanut kaksi kirjaa, luonut kolme verkkokurssia ja hän pitää Ajanhallinnan koulutuksia ja Sähköpostihallinnan koulutuksia yrityksille ja kunnille.