8 vinkkiä hyvään ajanhallintaan

Lue myös: 8 vinkkiä sähköpostin käsittelyyn
 

1. Aloita ajoissa

Mitä tärkeämpi asia, sitä tärkeämpää on aloittaa ajoissa. Kun aloitat ajoissa, saat tehdä tehtävää omaan tahtiin, pystyt luomaan vapaammin, kriisitilanteet eivät kaada laivaa ja nautit tekemisestä paljon enemmän. Ja yleensä tuloksetkin ovat huomattavasti parempia.

2. Opettele keskittymään

Multitaskaus vastaa tutkimusten mukaan tilaa, jossa olisit kokonaisen vuorokauden nukkumatta ja yrittäisit sen jälkeen keskittyä. Unohda multitaskaukset ja opettele keskittymään yhteen asiaan kerrallaan.

3. Pidä huolta energiatasosta

Vaikka kaikki mahdolliset ajanhallinnan niksit ja kikat olisi tiedossa ja käytössä. Mutta jos sinulla ei kerta kaikkiaan ole yhtään energiaa toteuttaa niitä, menevät ne käytännössä kokonaan hukkaan. Opettele varmistamaan riittävä energiataso, niin jaksat paremmin sekä henkisesti että fyysisesti.

4. Tarpeeksi hyvä riittää

Täydellisyys tavoitteena on utopistinen, voit aina hioa ja parantaa lopputulosta. Opettele mielummin toimintatapa, jossa annetulla ajalla ja resursseilla teet niin hyvän lopputuloksen, kun voit. Ja se riittää.

Kun tavoitteena on tarpeeksi hyvä (eikä täydellinen):

 • Pääset paremmin vauhtiin
 • Saat enemmän aikaiseksi
 • Laatu on tasaisempaa
 • On helpompi jättää työt työpaikalle
8 vinkkiä hyvään ajanhallintaan.png
 

5. Opettele eroon viivyttelystä

Viivyttely on yksi suurimpia tuottavuuden ongelmia ja stressin aiheuttajia. Viivyttelystä pääsee eroon kolmivaiheisen menetelmän kautta:

 1. Tunnista viivyttely
 2. Mieti tarkemmin miksi viivyttelet
 3. Mieti miten voisit toimia tuossa tilanteessa toisin

  6. Merkitse tehtävät kalenteriin

  Niin kauan kuin tehtäviä ei ole merkitty kalenteriin, leijuvat ne ikäänkuin ajattomassa avaruudessa. Mutta kun merkitset kalenteriin koska aiot tehtävän tehdä, ankkuroit sen tiettyyn aikaan. Silloin on paljon epätodennäköisempää, että unohdat tehtävän tai viivyttelet sen kanssa.

  7. Keskity siihen mitä haluat

  Vaikka on tärkeää tiedostaa mitä ei halua, kannattaa sen jälkeen aina suunnata ajatukset siihen asiaan, jonka haluaa. Kuten Henry Ford on sanonut: "Whether you think you can do it, or wheather you think you can't - you're right." Eli ne asiat, joita ajattelet ja joista puhut, niitä asioita vedät puoleesi.

  8. Muista levon merkitys

  Hyvin nukutun yön jälkeen mm. muisti toimii paremmin, kyky oppia on parempi, vastustuskyky on suurempi ja tunteiden käsitteleminen helpompaa. Levon ja tauon merkitys on tärkeää myös työpäivän aikana, ihminen pystyy keskittymään vain 1,5-2 tuntia kerrallaan. Tauot ovat todella tärkeitä, sillä ne mahdollistavat tehokkaan tekemisen ja keskittymisen.


  Minna Koivisto

  Kirjoittaja Minna Saariniemi on diplomi-insinööri ja yrityksen Verkkokatu perustaja. Hän kirjoittanut kaksi kirjaa, luonut kolme verkkokurssia ja hän pitää Ajanhallinnan koulutuksia ja Sähköpostihallinnan koulutuksia yrityksille ja kunnille.