5 nopealla vinkillä työhuone järjestykseen

Tämä kirjoitus on neljäs osa artikkelisarjaa, jossa käydään läpi kaikki kodin huoneet, ja annetaan nopeita vinkkejä huoneiden järjestämiseen ja arjen helpottamiseen.

 1. Ensimmäisessä artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä keittiön järjestämiseksi
 2. Toisessa artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä makuuhuoneen järjestämiseksi
 3. Kolmannessa artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä olohuoneen järjestämiseksi
 4. Neljännessä artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä työhuoneen järjestämiseksi
 5. Viidennessä artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä lastenhuoneen järjestämiseksi
 6. Kuudennessa artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä eteisen järjestämiseksi
 7. Seitsemännessä artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä vessan järjestämiseksi

5 nopealla vinkillä työhuone järjestykseen

1. Tee arkistoinnista helppoa

Paperinen säilytys on vähitellen käymässä turhaksi. Suuren osan laskuista voi maksaa e-laskuina, vakuutuspalvelut voi hoitaa sähköisesti, postin voi tilata digitaalisesti ja tärkeitä dokumentteja tallentaa verkkoon. Näin ne ovat netin myötä aina mukanasi, eivätkä mene hukkaan tai tuhoudu tulipalon mukana. 

Arkistoi ne paperit, joita et vielä voi hoitaa sähköisesti. Jos säilytettäviä papereita tulee vain vähän, voi ne kaikki laittaa samaan paikkaan. Jos niitä tulee enemmän, laita jokaiselle aiheelle oma lokero. Merkitse ne selkeästi, ja laita ne helposti saavutettavaan paikkaan.

Tee arkistoinnista mahdollisimman helppoa ja vaivatonta. Jos tärkeä paperi jää roikkumaan pöydälle, ei arkistoinnista ole tehty tarpeeksi helppoa. 

2. Karsi vanhentuneet laitteet

Moni kiintyy vanhoihin koneisiin, ja niiden säilyttämiseen löytyy jos minkälaista tekosyytä. Niihin tulisi kuitenkin suhtautua kuin mihin tahansa tavaraan, joka on mennyt rikki tai korvattu uudella. Karsi pois:

 • vanhentuneet tietokoneet ja vanhat printterit
 • vanhat johdot
 • vanhat kännykät ja laturit
 • vanhat videot ja radiot

Rikkinäiset ja vanhentuneet hävitä asianmukaisesti. Käyttökelpoiset lahjoita tai myy, niin kauan kun niistä on vielä hyötyä jollekin. Tekniikka uudistuu hurjaa vauhtia, karsi nämä tilaa vievät jäänteet kodistasi uudempien tavaroiden tieltä.

Kun ostat uutta elektroniikkaa, merkitse johtoihin ja muihin tarvikkeisiin, mihin laitteeseen ne kuuluvat. Näin laitteen rikkoutuessa voit helposti heittää samalla myös laitteen johdot ja muut tarvikkeet pois.

3. Käy läpi tiliotteet

Käy rauhassa läpi viimeisimpien kuukausien tiliotteet. Kirjaa tiliotteista löytyvät turhat ostotapahtumat ylös. Peru ensin niiden lehtien tilaukset, joita et lue. Ja nauti siitä vapauden ja keveyden tunteesta, minkä se tuo.

Tee sitten muistiinpanoja tulevaisuutta varten niihin ostotilanteisiin, joissa sinun on hyvä pysähtyä hetkeksi, hengittää syvään ja antaa itsellesi aikaa tehdä ostos vaikka vasta seuraavana päivänä.

Yön yli nukkuminen tekee ihmeitä, ja turhat mielijohdeostokset tippuvat helposti matkasta.

 


4. Vanhat koulutus- ja työmateriaalit

Sellainen työhön tai opiskeluun liittyvä materiaali, josta rehellisesti uskot lähitulevaisuudessa olevan hyötyä, kannattaa säilyttää. On hyvä kuitenkin huomioida seuraavat asiat:

 • Tieto vanhenee ja tieto uudistuu.
 • Monet asiat löytyvät jo netistä.
 • Jos materiaali vielä hetken on ajankohtaista, kannattaa harkita sen myymistä tai antamista eteenpäin, vielä kun joku toinen voi siitä hyötyä. 

5. Rauhaa työntekoon

Monella on harhaluulo, että työpöydällä pitäisi olla kaikkea mahdollista, jos sitä joskus vaikka sattuisi tarvitsemaan. Säilytä työpöydälläsi vain sellaisia tavaroita, joita todella tarvitset, ja rauhoita lopputila työntekoon. Muista, että siisti työpöytä tuo kevyen ja luovan mielen, ja motivoi työntekoon.

Monella on esimerkiksi kippo tai kaksi täynnä erilaisia mainoskyniä, ja silti sieltä ei tahdo löytyä yhtään toimivaa kynää. On kovin ärsyttävää käydä läpi puoli tusinaa kynää löytääkseen yhden toimivan. Tyhjennä kaikki kynäkipot pöydälle, ja päästä takaisin vain ne, jotka toimivat ja joita tykkäät käyttää. Ja niitäkin kohtuudella. Viisi samanlaista kynää alkaa olla jo paljon. 

Jos työpöydän tavaroiden karsiminen tuntuu vaikealta, laita kaikki työpöytäsi tavarat yhteen suureen laatikkoon. Ja aina kun tarvitset jotakin tavaraa, ota se laatikosta ja siirrä käytön jälkeen työpöydälle. Katso kuukauden-parin päästä laatikkoon. Ne tavarat, jotka siellä vielä majailevat, voi karsia pois. 

Työhuoneessa on hyvä keskittyä siihen, mikä itse tilan tarkoitus on: työn tekemiseen. Kun olet raivannut turhat tavarat pois tieltä ja pois kilpailemasta huomiostasi, on työn tekeminen mielekkäämpää ja tehokkaampaa. 


Kirjoittaja Minna Saariniemi on kirjoittanut kirjan Koti Kuntoon - ilman rahaa tai rakentamista, ja hän on luonut verkkokurssin Koti Järjestykseen 30 päivässä.