5 nopealla vinkillä olohuone järjestykseen

Tämä kirjoitus on kolmas osa artikkelisarjaa, jossa käydään läpi kaikki kodin huoneet, ja annetaan nopeita vinkkejä huoneiden järjestämiseen ja arjen helpottamiseen.

  1. Ensimmäisessä artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä keittiön järjestämiseksi
  2. Toisessa artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä makuuhuoneen järjestämiseksi
  3. Kolmannessa artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä olohuoneen järjestämiseksi
  4. Neljännessä artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä työhuoneen järjestämiseksi
  5. Viidennessä artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä lastenhuoneen järjestämiseksi
  6. Kuudennessa artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä eteisen järjestämiseksi
  7. Seitsemännessä artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä vessan järjestämiseksi

5 nopealla vinkillä olohuone järjestykseen

1. Ymmärrä kirjojen arvo oikein

Kirjojen arvo tulee lukemisesta, ei omistamisesta. Kaikkia kirjoja ei toki tarvitse karsia pois, mutta on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, minkälaisten kirjojen säilyttäminen on enää järkevää.

Kirjat siirtyvät vähitellen digitaaliseen muotoon, joten kannattaa harkita paperikirjojen myymistä tai antamista uusille lukijoille, niin kauan kun niillä on vielä halukkaita vastaanottajia. Jos epäilet, että haluaisit ehkä joskus vielä lukea jonkun karsimasi kirjan uudelleen, voit aina lainata sen kirjastosta.

Kirjat on kirjoitettu antamaan elämyksiä, tietoa, ajatuksia, ohjeita, ideoita, lohtua, turvaa, sivistystä ja vaikka mitä. Harvemmin ne on kirjoitettu, että ne päätyisivät koristeeksi hyllyyn. Anna hyvän kiertää. 

2. Unohda sitku-harrastukset

Jos sinulla on olohuoneen laatikossa kassillinen lankoja odottamassa neulomisvimmaa, mutta sitä ei koskaan tunnut tulevan, karsi langat pois. Ne vievät turhaan tilaa, ja vain muistuttavat sinua jostain mitä pitäisi tehdä, ja aiheuttavat siten ahdistusta.

Ja jos se neulomisvimma joskus sitten tuleekin, saat kyllä ostettua uudet langat kaupasta. Vapauttamalla mielesi kaikesta mitä pitäisi tehdä, eivät ne asiat enää ole sidottuna mieleesi, ja saat tilaa uusille ajatuksille ja luovuudelle. 

3. Varaa lehdille oma paikka

Turhat lehtipinot vievät paljon tilaa, ja keräävät pölyä. Ja niillä lehtipinoilla on ihmeellinen taipumus vain kasvaa ja kasvaa.

On parempi, että lehdille on yksi oma selkeä paikkansa, muuten ne tuppaavat kerääntymään useihin kasvaviin pinoihin ympäri asuntoa. Laita esille jokin mukavan näköinen kori, johon keräät luetut lehdet ja pois heitettävät paperit. Ja kun kori on täynnä, tyhjennä se paperinkeräykseen.

Voit myös miettiä, koska on oikea aika lopettaa lehtitilaus. Luetko niitä lehtiä oikeasti? Jos et lue tai jos lukemisesta tulee stressiä, lopeta tilaus. Sinun ei tarvitse lukea yhtään lehteä, jos et sitä todella halua. Ja jos säilytät vanhoja lehtiä, mieti luetko niitä koskaan uudelleen. Jos et, anna ne eteenpäin jollekin toiselle luettavaksi tai vie ne paperinkeräykseen.
 

 


4. Hyväksy ajan muuttuminen

Onko sinulla elokuvia tai musiikkia tallennettuna vanhoihin formaatteihin? Jos et ole huomannut kaivata kasetti- tai videonauhakokoelmaasi viimeisten vuosien aikana, tuskin kaipaat niitä jatkossakaan. Sitä paitsi nykyaikana niillä olevat elokuvat tai musiikki todennäköisesti löytyy jo netistä digitaalisessa muodossa.

Ja jos kyse on itse nauhoittamistasi kaseteista tai videoista, siirrä niiden sisältö äkkiä modernimpaan muotoon niin kauan, kun se vielä onnistuu suhteellisen helposti.

Huomioi, että kirjoja ja lehtiä voi nykyään lukea digitaalisesti. Silloin ne ovat aina mukanasi, saat pieneen tilaan mahtumaan suuren määrän kirjoja, eivätkä ne aiheuta kotonasi kaaosta ja epäjärjestystä.

Ja jos löydät lehdestä tai kirjasta kivan idean josta saattaisi olla iloa tulevaisuudessa, ota siitä kuva kännykällä tai kirjoita se kännykkään muistiin. Näin sinun ei tarvitse säilyttää koko lehteä tai koko kirjaa yhden idean vuoksi, ja idea kulkee myös aina mukanasi kännykän myötä. 

5. Pidä sisustus maltillisena

Mieti jokaisen olohuoneen huonekalun kohdalla, onko se oikeasti tarpeellinen. Olohuoneessa viihtyvyyttä ja kodikkuutta luovat avaruus ja selkeät linjat. Liialliset huonekalut saavat tunnelman vaikuttamaan ahdistavalta.

Säilytä vain ne koristeet, joista todella pidät, ja karsi loput pois. Esillä olevien koristeiden määrä saisi aina olla maltillinen. Kuten huonekalujen, myös koristeiden kanssa laatu on määrää tärkeämpi. Laita esille ne koristeet, jotka ovat sinulle tärkeitä ja merkityksellisiä, ja karsi loput pois. 

Kun karsit olohuoneesta turhat tavarat pois, on siellä avarampi ja rauhallisempi tunnelma. Ja myös siistinä pitäminen on huomattavasti helpompaa.


Kirjoittaja Minna Saariniemi on kirjoittanut kirjan Koti Kuntoon - ilman rahaa tai rakentamista, ja hän on luonut verkkokurssin Koti Järjestykseen 30 päivässä.