5 nopealla vinkillä makuuhuone järjestykseen

Tämä kirjoitus on toinen osa artikkelisarjaa, jossa käydään läpi kaikki kodin huoneet, ja annetaan nopeita vinkkejä huoneiden järjestämiseen ja arjen helpottamiseen.

 1. Ensimmäisessä artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä keittiön järjestämiseksi
 2. Toisessa artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä makuuhuoneen järjestämiseksi
 3. Kolmannessa artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä olohuoneen järjestämiseksi
 4. Neljännessä artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä työhuoneen järjestämiseksi
 5. Viidennessä artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä lastenhuoneen järjestämiseksi
 6. Kuudennessa artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä eteisen järjestämiseksi
 7. Seitsemännessä artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä vessan järjestämiseksi

5 nopealla vinkillä makuuhuone järjestykseen

1. Säilytä vain lempivaatteet

Miltä tuntuisi käyttää joka päivä lempivaatteita? Se on helpompaa kuin uskotkaan! Sinun tarvitsee vain karsia kaapista pois kaikki muut paitsi lempivaatteesi. Kun alat käydä vaatteita läpi, mieti jokaisen vaatteen kohdalla, että jos olisin nyt ostoksilla, haluaisinko ostaa tämän.

Karsi pois kaikki:

 • rikkinäiset vaatteet
 • väärän kokoiset vaatteet
 • epämiellyttävät vaatteet
 • huonojen muistojen vaatteet

Sen jälkeen järjestä jäljelle jääneet vaatteet ajatuksella. Nyt kaappisi on täynnä lempivaatteitasi! Lisäksi huomaat helpommin, minkälaisia vaatteita sinulla on tarpeeksi ja minkälaisia vaatteita tarvitset lisää.

Ja jos tuntuu, että paljon vaatteita jää arjessa käyttämättä, toimi seuraavasti: varaa oma hylly niille vaatteille, joita käytät. Aina kun olet käyttänyt jotakin vaatetta, laita se pesun jälkeen tuolle hyllylle. Vähitellen huomaat, mitkä vaatteet eivät koskaan päädy kyseiselle hyllylle eli jäävät kokonaan käyttämättä. Nuo vaatteet voit sitten karsia pois. 

2. Varaa ei-vielä-likaisille vaatteille oma paikka

On vaatteita, joita on käytetty, mutta jotka eivät ole vielä likaisia. Järjestä näille ei-vielä-likaisille vaatteille oma paikka hyllyltä tai kaapista. Ja kun olet käyttänyt vaatetta mutta se ei ole vielä likainen, laita se ei-vielä-likaisten vaatteiden paikkaan.

Aina kun olet pesemässä pyykkiä, tarkista otatko ei-vielä-likaisten vaatteiden pinosta vaatteita mukaan pesuun. Näin pinossa olevat käytetyt vaatteet eivät ole liian kauan ilman pesua. Eikä vähän käytettyjä vaatteita löydy enää lattialta, puhtaiden vaatteiden pinosta tai sängyn alta. 

3. Tee vaatepinoista sopivan korkuiset

Jos vaatepinossa on 10 vaatetta päällekkäin, todennäköisesti käytät aina 2-3 päällimmäistä vaatetta. Silloin pinoon alimmaiseksi saattaa unohtua kivoja vaatteita, jotka jäävät käyttämättä vain, koska et huomaa niitä.

Jos pinossa taas on esimerkiksi 4 vaatetta päällekkäin, näet kaikki vaatteet selvästi ja käytät vaivattomasti niitä kaikkia. Laita siis vaatteet 4-5 kappaleen pinoihin, niin näet helpommin mitä pinossa on, ja käytät vaatteita tasaisemmin.

Laita samanlaiset vaatteet omiin, sopivan kokoisiin pinoihin: paidat omaan pinoon, puserot omaan pinoon jne. Sijoita eniten käytetyt pinot parhaalle paikalle ja harvemmin käytetyt vaatteet ylä- ja alahyllyille. Näin arkivaatteiden käyttäminen on mahdollisimman helppoa.
 

 


4. Koreja pikkuvaatteille

Pieniä vaatteita, kuten sukkia, alushousuja ja asusteita, on hankala saada pysymään pinossa. Ne kannattaakin laittaa omiin koreihin. Silloin säästät paljon tilaa, ja vaatteet pysyvät paremmin järjestyksessä.

Ja kun tarvitset joitakin pikkuvaateitta, kori on helppo vetää hyllyltä pois ja valita sieltä tarvittavat vaatteet. Ja sitten laittaa kori takaisin paikoilleen.

5. Turhat tavarat pois makuuhuoneesta

Ei minkäänlaisia ylijäämähuonekaluja makuuhuoneeseen. Jos sinulla on nurkissa roikkumassa kuntoilulaite jota et ole käyttänyt moneen vuoteen, karsi se pois. Turhaan se siinä muistuttaa käyttämättömyydestään, ja vie rutkasti tilaa. Karsi pois myös turhat tuolit ja käyttämättömät vaatteenripustustelineet.

Monelle makuuhuone on juuri se paikka, minne kaikki ylimääräinen tavara laitetaan piiloon vieraiden katseilta. Kaappien päälle, sängyn alle, nurkkiin jne. Makuuhuoneesta saattaa löytyä vaikka mitä turhaa tavaraa tai lahjaksi saatua käyttämätöntä krääsää. Jos et niitä tavaroita käytä tai et niistä pidä, karsi ne pois.

Makuuhuoneen sisustuksen tulee fengshuin mukaan olla levollista ja värien rauhoittavia, koska makuuhuoneen pitää olla rauhallinen ja turvallinen paikka.  Katsele makuuhuoneessa ympärillesi, ja kuuntele esineitä ja tunnelmaa. Ovatko siellä olevat esineet ja kuvat kuin hyviä ystäviäsi, jotka auttavat sinua olemaan tasapainoisempi ja onnellisempi? 


Kirjoittaja Minna Saariniemi on kirjoittanut kirjan Koti Kuntoon - ilman rahaa tai rakentamista, ja hän on luonut verkkokurssin Koti Järjestykseen 30 päivässä.