5 nopealla vinkillä lastenhuone järjestykseen

Tämä kirjoitus on viides osa artikkelisarjaa, jossa käydään läpi kaikki kodin huoneet, ja annetaan nopeita vinkkejä huoneiden järjestämiseen ja arjen helpottamiseen.

  1. Ensimmäisessä artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä keittiön järjestämiseksi
  2. Toisessa artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä makuuhuoneen järjestämiseksi
  3. Kolmannessa artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä olohuoneen järjestämiseksi
  4. Neljännessä artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä työhuoneen järjestämiseksi
  5. Viidennessä artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä lastenhuoneen järjestämiseksi
  6. Kuudennessa artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä eteisen järjestämiseksi
  7. Seitsemännessä artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä vessan järjestämiseksi

5 nopealla vinkillä lastenhuone järjestykseen

1. Ota lapsi mukaan suunnitteluun

Ota lapsi mukaan lastenhuoneen järjestyksen suunnitteluun. Lapsi tuntee itsensä tärkeäksi ja hyödylliseksi, kun hänen mielipiteitään kuunnellaan. Samalla lapsesta tulee myös sitoutuneempi huoneensa siistinä pitämiseen, koska ihminen sitoutuu aina paremmin asioihin, joita hän on itse ollut mukana luomassa.

Kun käytte läpi leluja ja vaatteita, kuuntele lasta. Vaikka aikuisesta kyseessä olisi kuinka ihana vaate, on sen säilyttäminen täysin turhaa, jos lapsi ei suostu sitä päälleen pukemaan.

2. Älä tukahduta lapsen luovuutta

Lapsilla on taito tarttua hetkeen. Hiekkakakun tekeminen on hauskaa, mutta vähintään yhtä hauskaa on sen hajottaminen. Lelulla leikitään jos se on kivaa, ja jos ei niin lelu jätetään syrjään.

Aikuisilla on tästä paljon opittavaa. Tavaroista tulee nauttia tai sitten karsia ne pois. Tulee elää hetkessä, ja välttää turhaa materiaan kiintymistä.

On tärkeämpää jättää lastenhuoneeseen riittävästi tilaa leikkimiselle, kuin ahtaa huone niin täyteen leluja, ettei siellä mahdu kunnolla leikkimään. Liiallinen tavaraähky tukahduttaa lapsen mielikuvituksen. 

3. Käytä tilaa järkevästi

Sängyn alustoja voi käyttää kätevästi lelujen säilyttämiseen. Sängyn alle laitetaan sinne sopivat leveät ja matalat, mahdollisesti pyörillä kulkevat laatikot. Laatikot on helppo ottaa pois sängyn alta ja ottaa sieltä lelut esille. Laatikot on myös helppo ottaa pois sängyn alta siivoamisen ajaksi.

Jos lastenhuoneessa on kirjoituspöytä, jota ei käytetä, karsi se pois. Monesti läksyt tehdään joka tapauksessa keittiön pöydän ääressä. Kirjoituspöydät vievät paljon tilaa, ja käyttämättöminä ovat varsinaisia tilasyöppöjä. 

Koulurepuille kannattaa laittaa omat naulakot lastenhuoneeseen, näin ne saadaan helpommin pois eteisestä ajelehtimasta. Jos eteisessä on runsaasti tilaa ja lastenhuoneessa vähemmän, kannattaa miettiä tarkasti, mitkä vaatteet säilytetään eteisessä ja mitkä lastenhuoneessa.
 

 


4. Pidä vain osa leluista esillä

Anna pois tai myy lapsellisiksi käyneet lelut, lelut joilla ei leikitä ja lelut joilla leikitään vain harvoin, ja silloinkin vain muistutuksen jälkeen. Heitä roskiin rikkinäiset lelut ja ei-turvalliset lelut.

Jos leluja on paljon, laita varastoon osa kivoista leluista, joilla lapsi tykkää leikkiä. Vaihda muutaman kuukauden välein leluja, eli laita osa käytössä olleista leluista varastoon, ja ota varastossa olleet lelut tilalle.

Näin ne tuntuvat taas uusilta ja niillä on kiva leikkiä, eikä kaupasta tarvitse jatkuvasti ostaa uusia leluja. Ja jos lapsi ei innostu leluista, kun ne tuodaan varastosta takaisin, ovat ne käyneet lapsellisiksi, ja ne voi karsia pois.

5. Mieti suunnitelma taideteosten varalle

Lasten piirustuksia ja muita taideteoksia voi laittaa lastenhuoneeseen roikkumaan narulle, joka ripustetaan seinälle sopivaan kohtaan. Näin ne ovat hienosti esillä, mutta eivät vie tilaa muilta tavaroilta. Ja kun seuraavat taideteokset saapuvat, otetaan yhdessä edellinen taideteos pois, ja laitetaan uusi tilalle.

Jos taideteoksesta luopuminen tuntuu vaikealta, voitte yhdessä taiteilijan kanssa ottaa taideteoksesta kuvan. Jokaisesta vuodesta voi tehdä oman kuvakirjan, johon kaikki taideteokset on tallennettu. Lapsen kehitystä on hauska seurata näistä kirjoista.

Kaikista tärkeimmät aarteet voidaan laittaa jokaisen lapsen omaan muistolaatikkoon. 


Kirjoittaja Minna Saariniemi on kirjoittanut kirjan Koti Kuntoon - ilman rahaa tai rakentamista, ja hän on luonut verkkokurssin Koti Järjestykseen 30 päivässä.