5 nopealla vinkillä keittiö järjestykseen

Tämä kirjoitus on ensimmäinen osa artikkelisarjaa, jossa käydään läpi kaikki kodin huoneet, ja annetaan nopeita vinkkejä huoneiden järjestämiseen ja arjen helpottamiseen.

 1. Ensimmäisessä artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä keittiön järjestämiseksi
 2. Toisessa artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä makuuhuoneen järjestämiseksi
 3. Kolmannessa artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä olohuoneen järjestämiseksi
 4. Neljännessä artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä työhuoneen järjestämiseksi
 5. Viidennessä artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä lastenhuoneen järjestämiseksi
 6. Kuudennessa artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä eteisen järjestämiseksi
 7. Seitsemännessä artikkelissa käsitellään 5 nopeaa vinkkiä vessan järjestämiseksi

5 nopealla vinkillä keittiö järjestykseen

1. Järjestä jääkaappi teemojen mukaan

Valitse jääkaapin jokaiselle hylylle eri teemat, jotka sopivat sinun arkeesi ja jääkaappisi kokoon. Voit valita eri hyllyille teemat esim. seuraavasti:

 • vihannekset
 • aamiaistarvikkeet (voi, juusto, leikkeleet, jne.)
 • hedelmät
 • pakasterasioissa olevat, jo valmistetut ruuat
 • paketeissa olevat ruuat, joita ei ole vielä valmistettu

Lajittelemalla ruuat omille hyllyille löydät jääkaapista helposti sen mitä etsit. Aamiaisella tiedät ottaa kaikki tarvikkeet suoraan aamiaishyllyltä. Vastaavasti näet helposti, mitä ruokia sinulla on valmiiksi tehtynä omalla hyllyllä. Ja näet toiselta hyllyltä, mitkä ruuat on vielä valmistamatta.

Et osta ruokia kahteen kertaan, eivätkä ruuat pääse pilaantumaan.

Näet helposti mitä ruokaa jääkaapissa on, ja mitä sieltä puuttuu. On helppo tarkistaa, mitä kaupasta pitää ostaa tai tarvitseeko lähteä kauppaan lainkaan.

2. Säädä hyllykorkeudet

Saat valtavasti lisätilaa kaappeihin hyllykorkeuksia säätämällä. Kun astioiden ja ruokien päällä oleva hukkatila poistuu, ylemmät hyllyt voi asettaa matalammalle, jolloin yletyt helpommin myös niihin. Näin saat valjastettua keittiöstä paljon käyttökelpoista lisätilaa.

Hyllykorkeuksia voi säätää sekä keittiön peruskaapeissa että jääkaapissa.

Kun olet laittanut astiat tai ruuat alimmalle hyllylle, jätä niiden yläpuolelle sopivan korkuinen tila astian pois ottamista varten, ja siinä onkin seuraavan hyllyn sijoituspaikka. Tee näin jokaisen hyllyn kohdalla. Eli säädä kaikki hyllyt sellaiselle korkeudelle, joka palvelee parhaiten juuri sinun keittiötäsi. Hyllykorkeuksien säätäminen on helppoa ja onnistuu käsin, tai viimeistään voiveitsellä. 

Säätämällä hyllykorkeudet järkevästi saat kaikki hyllyt sellaiselle korkeudelle, että yletyt niihin vaivatta. 

Säätämällä hyllykorkeudet järkevästi saat kaikki hyllyt sellaiselle korkeudelle, että yletyt niihin vaivatta. 

 

3. Säilytä vain astioita joita käytät

Älä toimi turhien astioiden varastona. Astiat, kuten kaikki muutkin tavarat, on tehty käytettäviksi. Jos sinulla on astioita, joita et käytä tai joista et pidä, päästä niistä irti. Jossain on olemassa joku, joka oikeasti hyötyy noista astioista ja tarvitsee niitä.

Mieti tarkasti, mitä astioita arjessa ja juhlassa tarvitset, ja karsi rohekasti kaikki muut pois. Vasta sen jälkeen järjestä astiat kaappeihin ja laatikoihin.

Jos olet perinyt astioita joista et pidä, myy ne ja lahjoita tulot hyväntekeväisyyteen. Näin kynnys niistä eroon pääsemiseen on pienempi, ja kysyttäessä voit sanoa niistä olleen apua jollekin sitä todella tarvitsevalle.
 

 


4. Järjestä astiat kun laitat ne astianpesukoneeseen

Astianpesukoneen tyhjentäminen koetaan yhdeksi keittiön rasittavimmista kotitöistä. USA:ssa on jopa yleistynyt kahden astianpesukoneen asunnot, joissa astioita ei edes laiteta puhtaina kaappeihin, vaan ne otetaan suoraan käyttöön toisesta astianpesukoneesta ja laitetaan likaisena toiseen.

 
Vasemmanpuoleiset astiat on lajiteltu koneeseen laitettaessa.

Vasemmanpuoleiset astiat on lajiteltu koneeseen laitettaessa.

Ylemmät aterimet on lajiteltu koneeseen laitettaessa.

Ylemmät aterimet on lajiteltu koneeseen laitettaessa.

Astianpesukoneen tyhjentämiseen saa kulumaan paljon aikaa ja hermoja, jos jokaiselle astialle joutuu etsimään kaapeista erikseen omaa paikkaansa. Mutta jos lajittelet astiat jo koneeseen laittaessasi, on tyhjentäminen nopeaa ja vaivatonta: sen sijaan että veisit yksitellen puhtaita astioita kaappiin, laitat yhdellä kertaa paikalleen kokonaisia astiaryhmiä.

Vaiva on pieni likaisia astioita koneeseen laittaessa, mutta säästät paljon aikaa ja vaivaa konetta tyhjentäessä!

5. Kuvaa lempireseptisi

Turhat reseptikirjat vievät paljon tilaa keittiössä, eikä niistä edes käyttämättöminä ole iloa kenellekään. Säilytä vain sellaiset reseptikirjat, joita ahkerasti käytät. Ja jos käytät kirjoista vain harvoja reseptejä, kokoa irtoreseptit yhteen kansioon.

Voit myös tehdä puhelimeesi oman kansion lempiresepteistäsi otetuille kuville. Eli ota resepteistä kuvat kännykällä, niin silloin et välttämättä tarvitse paperisia reseptejä enää ollenkaan.

Kun otat kännykällä kuvan reseptistä, on se aina tallessa ja mukanasi. Silloin sinun ei tarvitse kirjoittaa kauppalistaa ostoksille lähtiessä, sillä resepti ja samalla myös kauppalista on aina kännykän kautta mukanasi. 


Kirjoittaja Minna Saariniemi on kirjoittanut kirjan Koti Kuntoon - ilman rahaa tai rakentamista, ja hän on luonut verkkokurssin Koti Järjestykseen 30 päivässä.