3 asiaa lomalle

Olin eilen Järvenpäässä pitämässä tämän kevään viimeisen luennon. Aiheena oli ajanhallinta, ja kuulijoita oli paikalla nelisenkymmentä.

Tähän kevääseen onkin mahtunut paljon luentoja. On ollut ihana päästä ihmisten eteen ja pariin, ja käydä keskustelua ihmisten mieltä askarruttavista asioita. Kevään viimeisen luennon jälkeen olo on luonnollisesti sekä helpottunut että haikea.

Tuntuu siltä, että nyt on aika mennä lomalle. Vaikka yrittäjälle loma ei aina tarkoita samaa kuin kuin päivätyössä olijalle, mutta mielestäni lomafiilis onkin enemmän asenteesta kiinni.

On aika taas vetäytyä siitä mitä yleensä tekee, ottaa etäisyyttä arkeen ja miettiä mitä minä tältä työltä ja elämältä oikeastaan halusinkaan.

Seuraavassa 3 asiaa, jotka loman vietossa kannattaa huomioida:

1. Ota etäisyyttä

Lomalla on tärkeää ottaa etäisyyttä arkeen, on sitten kyse ulkomaan matkasta, mökkireissusta tai vain pidemmästä kävelyretkestä metsään. Kun asioita tekee samalla tavalla päivästä toiseen, näkee samat asiat päivästä toiseen.

Voidakseen saada uusia ajatuksia ja tietääkseen taas paremmin mitä haluaa, pitää tehdä asioita vähän eri lailla tai mielummin vielä kokonaan eri asioita. Ja helpoin keino siihen on mennä eri paikkaan kuin yleensä.

2. Älä suorita lomaa

Töiden tekeminen on yleensä aika pitkälle suorittamista. Jos teet lomaviikot täyteen suunnitelmia, siirrät vain sen saman suorittamisen kesälomaasi. Eikä sellainen tapa viettää lomaa auta sinua lataamaan akkuja.

Jätä lomalla tilaa rauhoittumiselle, rennolle olemiselle ja yllättäville tilanteille. Anna elämälle mahdollisuus välillä yllättää, jatkuvan suorittamisen sijaan.

3. Tee jotakin ensimmäistä kertaa

Albert Einsteinin mukaan hulluuden määritelmä on se, että teet jotakin asiaa jatkuvasti samalla tavalla, mutta odotat eri lopputulosta. Tee siis lomalla jotakin eri lailla kuin yleensä. Ravistele vähän niitä perustapoja ja perusajatuksia, joita päiväsi on yleensä täynnä. Paras tapa siihen on tehdä jotakin ihan uutta.

Kun teet uusia asioita, et voi ennakkoon tietää, miltä niiden tekeminen sinusta tuntuu. Ja silloin annat itsellesi mahdollisuuden oppia jotakin uutta itsestäsi. Ja se jos mikä virkistää ja tuo uutta energiaa elämääsi.


Kirjoittaja Minna Saariniemi on diplomi-insinööri ja yrityksen Verkkokatu perustaja. Hän kirjoittanut kaksi kirjaa, luonut kolme verkkokurssia ja hän pitää Ajanhallinnan koulutuksia ja Sähköpostihallinnan koulutuksia yrityksille ja kunnille.