5 vinkkiä vanhojen kaappien käyttöön

Tässä kirjoituksessa kerron 5 vinkkiä, miten käytät mahdollisimman tehokkaasti hyväksesi vanhojen talojen kapeat ja syvät kaapit.

Kodin järjestämisen vaiheet

Kodin järjestäminen jaetaan kolmeen osaan:

  1. Karsi turha
  2. Lajittele
  3. Tehokas tilankäyttö

Tämä tarkoittaa sitä, että ensin karsit kaikki turhat tavarat pois ja lajittelet kaikki valitut tavarat omiin ryhmiinsä. Sitten sijoitat lajitellut tavarat niin, että saat käytettyä olemassa olevat säilytysratkaisut mahdollisimman tehokkaalla ja järkevällä tavalla.

Se ei siis tarkoita, että kun tavaraa alkaa olla liikaa, käyt ensin ostamassa kaikista hienoimmat ja uusimman kaapit ja hyllyt. Päinvastoin.

Et voi tietää, paljonko sinulle jää tarpeellista tavaraa, ennen kuin olet karsinut kaikki turhat tavarat pois. Etkä voi tietää, minkälaisia ja minkä kokoisia lajiteltuja tavararyhmiä sinulla on säilytettävänä, ennen kuin olet lajitellut kaikki tavarat huolellisesti.

Ja vasta sitten päästään vaiheeseen, jossa mietitään miten nuo jäljelle jääneet tavararyhmät kannattaa sijoittaa. Ja miten käytetään mahdollisimman tehokkaasti hyväksi kaikki kodin olemassa olevat säilytysratkaisut.

Olet muuttanut sopivaan taloon

Lähtökohta on se, että olet aikanaan muuttanut taloon, johon sinun ja muiden talon asukkaiden tavarat ovat mahtuneet.

Tavaraa on sitten vuosien saatossa kerääntynyt huomaamatta, ja yhtäkkiä säilytystilat ovatkin alkaneet tuntua riittämättömiltä.

Ja silloin tulee helposti houkutus mennä kauppaan ostamaan uusia kaappeja ja laatikoita.

Tätä kannattaa kuitenkin viimeiseen asti välttää, koska silloin jätät järjestämisen kaksi ensimmäistä vaihetta väliin. Etkä varsinaisesti järjestä kotiasi toimivaksi, hankit vain lisää säilytystilaa, johon piilotat turhat tavarat.

Älä laita samanlaisia tavaroita peräkkäin

Eli karsittuasi ja lajiteltuasi tavarat haluat sijoittaa ne paikoilleen. Ja tällä kertaa se paikka on vanha, kapea ja syvä kaappi. Miten siis toimia?

Aina kun on kyse syvästä säilytystilasta, on se sitten kaappi tai hylly, on tärkeää käyttää tila järkevästi hyväkseen myös syvyyssuunnassa.

Tämä ei tarkoita sitä, että laitat hyllyn takaosaan yhdet pinot ja hyllyn etuosaan toiset samanlaiset pinot.

Silloin et näe hyllyn takana olevia tavaroita, etkä siten muista niitä. Ja niin ne jäävät käyttämättä.

Ja vaikka muistaisitkin, on liian suuri vaiva ottaa ensin edestä pois etummaiset pinot, ottaa sitten esille takimmaiset pinot, valita sieltä oikea tavara, laittaa takimmainen pino paikalleen ja lopuksi laittaa etummainen pino paikalleen.

Se on yksinkertaisesti liikaa, eikä kukaan jaksa sitä tehdä. Ainakaan viikosta ja kuukaudesta toiseen.

Vinkki 1: Käytä koreja ja laatikoita

Syvän kaapin pelastus ovat irtolaatikot ja korit. Sellaiset pitkät korit, jotka mahtuvat sopivasti käytettävissä olevaan tilaan. Ja jotka täyttävät hyllyn taakse asti.

Näin saat täytettyä koko hyllyn tasaisesti.

Ja koska kori on helppo ottaa esille, ovat kaikki siinä olevat tavarat yhtä helppo ottaa käyttöön. Ja niin tavaroita tulee käytettyä tasaisemmin.

Kaikkiin koriin tavaroihin on helppo pääsy, eikä mikään pääse unohtumaan pinojen taakse.

Vinkki 2: Laita harvoin käytetyt tavarat taakse

Toinen tapa käyttää hyödykseen syviä kaappeja on laittaa vähemmän käytetyt ja ei-kuluvan-vuodenajan vaatteet hyllyn taakse.

Edessä ovat siis nyt aktiivisesti käytettävät tavarat, esimerkiksi kuluvan vuodenajan vaatteet. Ja hyllyn takaosassa ovat muiden vuodenaikojen vaatteet.

Näin kaikki käytössä olevat vaatteet ovat hyvin esillä ja helposti otettavissa. Ja ne vaatteet, joita ei nyt tarvita, ovat hyllyn takaosassa piilossa.

Vuodenajan vaihteessa on hyvä aina järjestää vaatekaapin hyllyjen järjestys uudelleen. Tulevan vuoden ajan vaatteet laitetaan eteen, ja menneen vuodenajan vaatteet taakse.

Samalla tavalla toimitaan, jos kaapissa on käyttötavaraa. Laitetaan aktiivisesti käytettävät tavarat eteen, ja harvemmin käytettävät tavarat taakse.

 
 

Vinkki 3: Käytä hyllyjä järkevästi myös korkeussuunnassa

Koska vanhojen talojen kaapit ovat yleensä korkeita, on tärkeää kiinnittää huomiota niiden järkevään täyttämiseen myös korkeussuunnassa.

Muista siis laittaa eniten käytettävät tavarat parhaalle korkeudelle, ja muut tavarat ylä- ja alahyllyille.

Esimerkiksi vaatteita sijoittaessasi laita helposti valittavat vaatteet alahyllyille. Ne voivat olla jokapäiväisessä käytössä olevia vaatteita. Mutta ne ovat sellaisia, joiden valintaan ei tarvitse kuluttaa aikaa ja vaivaa. Niiden vaatteiden valinta on siis aina helppo.

Ei siis haittaa, että nämä usein käytetyt vaatteet ovat vähän vaikeammin saavutettavassa paikassa alahyllyllä, koska sinun ei tarvitse kyykkiä pitkiä aikoja alhaalla ja miettiä sieltä oikeaa valintaa.

Nämä ovat helpon valinnan vaatteita, ja siten sinun ei tarvitse viettää aikaa lattian rajassa.

Sijoita sitten enemmän pohdintaa vaativat paljon käytettävät vaatteet parhaalle paikalle hyllyn keskiosaan. Ne on hyvä sijoittaa lähelle silmänkorkeutta. Tällöin voit rauhassa viettää aikaa niiden edessä seisoen ja pohtien, mitä sieltä valitsisit. Eikä se millään lailla rasita sinua fyysisesti.

Ja sijoita harvemmin käytettävät vaatteet ylimmille hyllyille. Koska näitä vaatteita käytetään harvoin, ei haittaa vaikka joutuukin vähän näkemään vaivaa saadakseen sieltä sopivan vaatteen.

Vinkki 4: Korvaa hyllyt korijärjestelmällä

Jos pystyt irrottamaan kaapin hyllyt, voit korvata ne korijärjestelmällä.

Nykyään netissä pystyy rakentamaan korijärjestelmiä itse omana mittatilaustyönä. Mittaa kaapin leveys, syvyys ja korkeus, ja mieti tarvittavien korien määrä.

Korijärjestelmällä on monta hyvää puolta:

  1. Kaikki korit saa vedettyä ulos, jolloin niitä pystyy erittäin hyvin käyttämään hyväkseen myös syvyyssuunnassa. Voit siis rauhassa sijoittaa tavarat joka puolelle koria, koska kaikkialle koriin on yhtä helppo päästä käsiksi.
  2. Korien paikkaa on helppo vaihdella tarpeiden vaihtuessa.
  3. Voit ostaa erikokoisia koreja erikokoisille tavaroille. Näin voit muokata kaapistasi juuri sinun tarpeisiisi sopivan.
  4. Kaikki korit ovat myös syviä (ei lautamaisia kuten hyllyt), jolloin korkeatkin pinot pysyvät niissä helposti pysytyssä.
 


Vinkki 5: Panosta valaistukseen

Vanhojen kotien kaapit ovat syviä ja korkeita, joten monesti niissä ei ole riittävää valaistusta kattamaan koko kaapin näkyvyyttä.

Kaapin käyttö jää kuitenkin vaillinaiseksi, jos valaistus ei ole joka puolella tarpeeksi hyvä.

Silloin tulee houkutus käyttää vain parhaiten valaistuilla paikoilla olevia tavaroita, ja pimeämpiin paikkoihin laitetut tavarat jäävät käyttämättä.

Panosta siis siihen, että kaappi on kauttaaltaan valaistu. Silloin sitä on paljon helpompi ja miellyttävämpi käyttää tehokkaasti. Ja se myös näyttää paljon siistimmältä.


Kirjoittaja Minna Saariniemi on kirjoittanut kirjan Koti Kuntoon - ilman rahaa tai rakentamista, ja hän on luonut verkkokurssin Koti Järjestykseen 30 päivässä.