KonMari

Tämä kirjoitus on ensimmäinen osa artikkelisarjaa, joka käsittelee erilaisia tapoja karsia turhia tavaroita ja järjestää kotia.

 1. Ensimmäisessä osassa käsitellään Marie Kondon kirjaa KonMari
 2. Toisen osan aiheena on Projekti 365
 3. Kolmannessa osassa käydään läpi Kapselivaatekaapin hyötyjä
 4. Neljännen osan aiheena on Sadan tavaran haaste
 5. Viidennen osan aiheena on Onnistunut muutto

KonMari

Elämä alkaa, kun koti on järjestyksessä

Marie Kondo opettaa kirjassaan KonMari, että kun järjestää kotinsa, tulee samalla järjestäneensä asiansa ja menneisyytensä.

Ongelman ydin on korvien välissä, ja onnistuminen perustuu 90-prosenttisesti asenteeseen.

Tavaroiden kohtaaminen ja karsiminen voi tehdä kipeää. Se pakottaa ihmisen kohtaamaan myös omat vikansa ja puutteensa, ja menneisyydessä tehdyt tyhmät päätökset.

Voit kuitenkin suhtautua tavaroihisi kolmella tavalla:

 1. kohdata ne nyt
 2. kohdata ne joskus myöhemmin
 3. tai karttaa kohtaamista kuolinpäivään asti

Kondo muistuttaa, että kodin järjestäminen pitäisi pohjimmiltaan olla toimitus, jossa palautetaan asukkaiden, heidän tavaroidensa ja asunnon välinen tasapaino. Käy järjestäessäsi vuoropuhelua kotisi kanssa.

Koti kertoo sinulle, minkä paikan haluaisi sinun järjestävän ja minne se haluaisi sinun laittavan tavarat. Silloin tavaroiden karsiminen ja kodin järjestäminen etenee sujuvasti.

Siivoaminen on pelkkä väline, ei lopullinen päämäärä. Varsinaisena tavoitteena tulisi olla sellainen elämätyyli, joka vetoaa sinuun, kunhan olet saanut elämäsi järjestykseen.

Varsinainen elämäsi alkaa, kun olet saanut kodin järjestykseen.

Kodin järjestäminen pitää tehdä yhtäjaksoisesti

Kondon resepti menestykseen on tämä: Jos järjestät paikat yhtäjaksoisesti etkä vähitellen, mullistat ajatteluasi.

Jos järjestät pienissä erissä, et tunne vaikutusta kyllin selvästi. Onnistuminen edellyttää, että ihminen tuntee kouraantuntuvia tuloksia välittömästi.

Kun järjestät tilasi täydellisesti, muutat samalla ympäristöäsi. Muutos on niin perusteellinen, että tuntuu kuin asuisit täysin uudessa maailmassa.

Se vaikuttaa syvästi psyykeen. Paluu aiempaan epäjärjestykseen inhottaisi. Onnistumisen avain on siinä, että teet muutoksen nopeasti – niin nopeasti että asenteesi muuttuu kerralla. Samaa vaikutusta on mahdoton saavuttaa, jos muutos tapahtuu vähitellen.

Ei pidä ajatella, että kodin järjestäminen on loputon urakka. Järjestämistä on kahdenlaista: päivittäistä siistimistä ja sellaista, joka on erityinen tapahtuma.

Kun olet laittanut paikat järjestykseen, siivoaminen on helppoa, silla se on vain tavaroiden panemista takaisin oikeille paikoilleen.

Kondo muistuttaa, että niin uskomattomalta kuin se vaikuttaakin, sinun tarvitsee kokea täydellinen järjestys vain kerran, jotta pystyt säilyttämään sen.

Ja mikä parasta, järjestämisen kaikkein vaikein osuus - jatkaminen - on tarpeetonta.

Näin tiedät, kannattaako tavara säilyttää

Pelkkään poistamiseen keskittyminen tekee tyytymättömäksi. Sinun tulisi valita ne tavarat, jotka haluat pitää, eikä niitä joista haluat päästä eroon.

Ihmisen arviointikyvyn voi jakaa karkeasti kahteen ryhmään: intuitiivinen ja rationaalinen ajattelu. Tavaroiden karsimisessa vaikeuksia aiheuttaa juuri rationaalinen puoli.

Vaikka intuitiivisesti tiedät, ettei tietty tavara viehätä sinua, järki esittää kaikenlaisia perusteita olla luopumatta siitä:

 • saatan tarvita sitä myöhemmin
 • tai on tuhlausta heittää se menemään

Kondon mukaan joka ikinen tavara pitää ottaa yksitellen käteen ennen kuin miettii pitääkö sen vai heittääkö pois. Koska vasta silloin voi tuntea, tuottaako tämä tavara iloa itselle.

Kun pidät tavaraa käsissäsi, kysyt itseltäsi: Tuottaako tavara sinulle iloa? Jos vastaus on ei, heitä se pois.

Kondon mukaan kysymys tuottaako tavara iloa kuvastaa sekä tavaran omistajan että tavaran tunteita.

Vilpitön ilontunne asuu sekä omistajassa, että hänen tavaroissaan, eikä sitä voi salata. Kondo kokeekin, että ei ole suurempaa iloa kuin elää ainoastaan rakkaiden tavaroiden keskellä.

Pohdi, miltä tuntuu niistä tavaroista, jotka eivät ole sinulle mieluisia? Kondo on sitä mieltä, että ne haluavat päästä pois.

Heitä siis pois tavarat, jotka eivät enää tuota iloa. Pidä läksiäiset, joissa hyvästelet ne uudelle matkalle. Juhli tätä hetkeä niiden kanssa.

Järjestä tavarat tässä järjestyksessä

On muistettava, että järjestämisessä on vain kaksi tehtävää:

 1. karsiminen
 2. ja säilytyspaikkojen valinta

Naista karsiminen on suoritettava ensin.

Järjestämistä ei kannata aloittaa tunteita tuottavista tavaroista, koska niiden kohdalla päätöksenteko on kaikista hankalinta.

Kay tavararyhmät läpi seuraavassa järjestyksessä:

 1. vaatteet
 2. kirjat
 3. paperit
 4. sekalaiset
 5. ja lopuksi tunteita ja muistoja aiheuttavat tavarat

Kondo muistuttaa, että muiden tavaroita ei saa heittää pois ilman lupaa. Kun hiljaa siivoat oman huoneesi, he seuraavat vähitellen esimerkkiäsi.

Kannattaa ajatella tavaralajeja, eikä niiden paikkoja. Keraa ensin kaikki samaan lajiin kuuluvat tavarat yhteen, ja aloita karsiminen vasta sitten.

Esimerkiksi kun käyt vaatteita läpi, kerää kaikki vaatteet kaikista huoneista. Vie ne kaikki samaan paikkaan ja levitä lattialle.

Ota yksi vaate kerrallaan käteesi ja mieti tuottaako se iloa. Säilytä vain iloa tuottavat vaatteet. Saat tarkan kuvan paljonko vaatteita sinulla on. Yleensä tavaroiden kokonaismäärä on ihmisille järkytys.

Kun käyt läpi kirjoja, laita kaikki kirjat ensin lattialle. Ota sieltä yksitellen kirja käteen, ja mieti tuottaako tämä iloa.

Älä ala lukea kirjaa, koska silloin mietit sen sijaan, että tarvitsetko tätä kirjaa.

Tavoitteena on kirjahylly, jossa on pelkästään rakkaita kirjoja. On tärkeää lukea kirja silloin, kun hetki on oikea.

Jos et millään saa luettua kirjaa, vaikka tavallaan haluaisit, ei sen ole määrä tulla nyt luetuksi. Päästä se menemään.

Kondo neuvoo käymään muistoesineet ja tunteita käsittelevät esineet läpi viimeisenä, koska niistä on kaikista vaikeinta luopua.

Kun otat menneisyyden esineen käteesi ja katsot niitä yksitellen, ymmärrät jo eläneesi nuo hetket täysimittaisesti.

Voit kiittää muistoesinettä siitä ilosta, jota ne ovat sinulle aikoinaan tuottaneet. Ja kun heität ne pois, tuntuu sinusta että katsot ensimmäistä kertaa menneisyyttä silmiin. Ja olet valmis jatkamaan eteenpäin.

Vanhaan takertuminen voi estää sinua huomaamasta uusia tilaisuuksia. Ala siis vaali muistoja, vaan sitä ihmistä, joka sinusta on noiden menneiden kokemusten myötä kasvanut.

Kotisi tulisi palvella sitä ihmistä, joka sinusta on parhaillaan kehittymässä, eikä sitä joka olit joskus menneisyydessä.

Jokaisella tavaralla on oma tehtävänsä

Kondon mukaan jokaisella tavaralla on oma tehtävänsä, myös niillä jotka karsit pois.

Joku tavara voi opettaa sinua tuntemaan paremmin makusi. Katsomalla sitä olet oppinut, mistä et pidä. Ja niin se on tehnyt tehtävänsä, ja voit päästää sen menemään.

Tavaroita voi ajatella samalla tavalla kuin ihmisiä. Aivan kuten ihmisetkin, myös suurin osa tavaroista käy elämässäsi, mutta jatkaa sitten matkaa.

Kun mietit tavaroita ja niiden tehtävää elämässäsi, huomaat miten hämmästyttävän moni on jo tehnyt tehtävänsä, eikä silla enää varsinaisesti ole virkaa elämässäsi.

Lopulta jäljelle jäävät ne tavarat, jotka ovat sinulle aidosti tärkeitä. Ja tärkeitä nimenomaan juuri nyt.

Ne tavarat, jotka ovat tungettuina hyllyjen perukoille, eivät varmasti ole tyytyväisiä. Kiitä niitä tehtävästään, ja päästä ne pois vankeudesta.

Kondon mukaan tavaroita pitää kohdella arvostavasti. Esimerkiksi käsilaukku pitää tyhjentää aina kotiin tullessa. Laukku on koko päivän kantanut tavaroitasi, ja sen pitää saada levätä yön ajan, että se jaksaa taas palvella sinua. Muuten siitä tulee väsynyt ja kulahtanut.

Vaatteille voi sanoa päivän päätyttyä kiitos, että piditte minut lämpimänä tänään. Ja käsilaukulle kaappiin laitettaessa: Sinun ansioistasi sain tänään paljon aikaiseksi.

Säilytä kaikki pystyasennossa

Tämä on varmasti Marie Kondon tunnetuin opetus:

Säilytä kaikki pystyasennossa: kirjoituspaperit, kynät, vaatteet ja jopa läppäri.

Jos sinulta loppuu säilytystila kesken, vaikka tuntuu että sen pitäisi riittää, kokeile laittaa tavarat vierekkäin pystyyn. Huomaat, että se ratkaisee useimmat ongelmat.

Kondo puhuu lämpimästi vaatteiden viikkaamisen pysykologisesta merkityksestä sekä vaatteelle että viikkaajalle.

Sen lisäksi vaatteet säilyvät paremmin hyvin viikattuina. Ja oikean vaatteen löytäminen on helppoa, kun ne säilytetään pystyasennossa.

Katso alta video vaatteiden viikkaamisesta KonMari-menetelmän mukaan.

Pystyssä säilyttämiseen on kaksi syytä:

 1. pinoamisesta syntyy väärä kuvitelma että säilytystilaa on yllin kyllin ja
 2. toiseksi alimmaisena olevat tavarat kärsivät ja katoavat ja käytät niitä yhä harvemmin

Kaikilla tavaroilla pitää olla oma paikka

Ala säilytä samanlaisia tavaroita kahdessa eri paikassa. Kaikilla tavaroilla täytyy olla oma paikka, silla yksikin koditon esine kasvattaa riskiä palata epäjärjestykseen.

Kondo muistuttaa, että kaikille tavaroille on kuitenkin löydettävä paikka vain yhden kerran.

Tavaraa on liikaa, koska et kunnolla tajua miten paljon sinulle on kaikkea. Ja se taas johtuu siitä, että säilytysratkaisusi ovat liian monimutkaisia.

Säilytyksen yksinkertaistaminen ehkäisee tavaran rohmuamista. Silloin näet yhdellä silmäyksellä, paljonko sinulla on tavaraa.

Kun valikoit säilytettäviä tavaroita, kysy sydämeltäsi – kun valitset säilytyspaikkoja, kysy asunnoltasi.

Opit tietämään oikean määrän tavaraa

Moni ajattelee, että on halvempaa ostaa monta tavaraa kerralla tarjouksesta. Kun otetaan huomioon säilytyskustannukset, on kuitenkin edullisempaa pitää ylimääräiset tavarat kaupassa kuin kotona.

Ja kun ostat tarpeen mukaan, tavarat ovat uudempia ja paremmassa kunnossa.

Tavaran paljous ahdistaa usein juuri siksi, että joudut kaivamaan ja penkomaan selvittääksesi, onko jokin tavara yhä tallella.

Kun turhat tavarat ja paperit on karsittu, on helppo nopeasti todeta, onko jokin paperi tallessa. Ja jos se on karsittu pois, on lopulta yllättävän helppo jäljittää, mistä sen voisi saada uudestaan.

Elämästä tulee huomattavasti helpompaa, kun tietää pärjäävänsä, vaikka puuttuisikin jokin tavara tai paperi. Asunnon järjestämisen kautta oma ajattelu ja asenteet muuttuvat.

Kondo kertoo, miten karsiessasi tavaroita, tulet vaiheeseen, jossa yhtäkkiä tiedät, mikä on oikea määrä juuri sinulle.

Asiat loksahtavat paikoilleen ja tiedät että et tarvitse enempää ollaksesi onnellinen. Sillä hetkellä sinut valtaa kasinkosketeltava mielihyväntunne.

Sen pisteen ohitettuasi huomaat, että omistamasi tavaramäärä ei enää kasva. Ja siksi et enää retkahda. Älä siis pelkää heittää tavaroita pois, tiedät kyllä milloin on aika lopettaa.

Usko mitä sydämesi vastaa, kun kysyt tuottaako tämä iloa.

Jos toimit intuitiosi pohjalta, huomaat kuinka hämmästyttävästi asiat alkavat elämässäsi kytkeytyä toisiinsa, ja miten suuria muutoksia siitä seuraa.

 


Järjestämisen jälkeen oivallat paremmin, mitä elämältä todella haluat

Auttaessaan ihmisiä järjestämään kotiansa Kondo kuulee usein sanottavan: ”Kun järjestin kotini, tajusin, mitä haluan varsinaisesti tehdä työkseni.”

Ihmiset oivaltavat herkemmin, mistä pitävät elämässä. Ja sen seurauksena heidän arkeensa tulee mukavaa säpinää.

Kondo kertoo tarinan asiakkaasta, joka oli laajasti verkostoitunut ahkera opiskelija. Hän ei millään halunnut luopua valtavasta määrästä seminaarimateriaalia.

Mutta karsittuaan lopulta 500 kirjaa pois hänestä tuntui kuin kivi olisi pudonnut sydämeltä.

Kun hän luopui kirjoista, jotka oli ajatellut lukea joskus hamassa tulevaisuudessa, hän huomasi saavansa uutta tietoa päivittäin. Ja heitettyään pois valtavan käyntikorttikokoelmansa alkoi hän saada puheluita henkilöiltä, jotka oli toivonut tapaavansa.

Kun käyt läpi menneisyyden tavarasi, käyt läpi myös menneisyyttäsi. Ja sen johdosta luottamus omaan harkintakykyyn kasvaa. Ja ihmisilta, jotka eivät luota harkintakykyynsä, puuttuu itsevarmuus.

Kun pohdit syitä, miksi et voi päästää irti tavaroista, huomaat että todellisuudessa syitä on vain kaksi:

 1. takertuminen menneisyyteen
 2. ja tulevaisuudenpelko

Nämä kaksi kriteeriä määräävät tavaroiden omistamisen lisäksi sen, millä kriteereillä teet valintoja kaikilla muillakin elämänaloilla mukaan lukien ihmissuhteet ja työ.


Kirjoittaja Minna Saariniemi on kirjoittanut kirjan Koti Kuntoon - ilman rahaa tai rakentamista, ja hän on luonut verkkokurssin Koti Järjestykseen 30 päivässä.