Mikä näistä kerääjätyypeistä sinä olet?

Oletko sinä tavaroiden keräilijä?

Jos olet, niin mikä seuraavista tyypeistä?

Tavaroiden keräämiseen on monia syitä. On monenlaisia ihmistyyppejä, jotka keräävät tavaraa joko tietoisesti tai tiedostamatta. Seuraavassa on listattu näitä tyyppejä, tunnistatko itsesi niistä?

1. Alennusmyyntien metsästäjä

Alennusmyyntien metsästäjä saa suurta tyydytystä vertaillessaan eri kauppojen hintoja. Hänelle suurinta iloa on säästää rahaa ostamalla edullisia tuotteita.

Hän ei laske sitä aikaa minkä vertaileminen on vienyt, sitä vaivaa minkä koko prosessi on vaatinut, niitä matkakustannuksia jonka halvemman tavaran hankkiminen on vaatinut tai sitä aikaa minkä edullisemman tuotteen etsiminen ja kauempaa hankkiminen on vienyt.

Hän elää hintaerotusmaailmassa, jossa aina säästää jos on saanut jotakin halvemmalla.

Hän saattaa myös sanoa säästäneensä rahaa, kun osti alennuksesta jotakin tuotetta, eikä ymmärrä jos hänelle sanoo että kulutit rahaa etkä säästänyt.

Hänelle ostamatta jättäminen ei ole yhtä suuri säästö kuin halvalla ostaminen.

2. Pahan päivän varalle säästäjä

”Tätähän voi tarvita vielä joskus.” Kuuletko usein itsesi sanovasi äskeisen lauseen?

Pahan päivän varalle säästäjä ei ymmärrä, että lopulta kaikkia tavaroita voi tarvita vielä joskus, joten sillä perusteella ei koskaan voisi heittää yhtään tavaraa pois, ja voisi saman tien muuttaa asumaan suureen varastoon.

Hän ei varsinaisesti hanki uutta, mutta ei pysty luopumaan mistään vanhasta, jos sitä vaikka tarvitsee vielä.

Hän ei näe kauneutta siinä viihtyisyydessä, jonka avara ja siisti koti tuo, koska hän on kiintynyt tavaroihin ja niiden tuomaan potentiaaliseen hyötyyn.

Hän säilyttää tavaroita sekä tunnesyistä että tarvesyistä.

Suhde tavaroihin on muuttunut käyttäjästä säilyttäjäksi. Ja hän aidosti uskoo, että heittämällä ne pois voi aiheuttaa itselleen suurta katumusta myöhemmin.

3. Ikuinen korjaaja

Korjaajalla on taitoa korjata rikkinäisiä asioita.

Ja koska hän tietä, että osaa kyllä korjata kaikki nuo rikki menneet tavarat, niin ei niitä nyt poiskaan kannata heittää.

Sehän on hänen mielestään sama kuin heittäisi toimivan tavaran roskikseen.

Hänellä on kyllä aikomus korjata kaikki ne varastossa korjausta odottavat tavarat, mutta käytännössä korjaaminen jää vähäiseksi. Ja samalla korjausta odottava tavaramäärä kasvaa.

 
 

4. Idealistinen kierrättäjä

Idealistinen kierrättäjä pitää vihreistä arvoista eikä halua heittää pois sellaisia käytettyjä tavaroita, joita voi vielä kierrättää eteenpäin.

Todellisuudessa hänen laatikkonsa pursuavat käyttämättömiä purkin kansia, nappeja ja kuminauhoja.

Hän kokee niiden roskikseen heittämisen arvojensa vastaisena ja universumia loukkaavana, mutta huomaamattaan varastoi käyttämättömiä tavaranosia ympäri asuntoansa.

5. Täydellisyyden tavoittelija

Täydellisyyden tavoittelijalla on kyllä täysi aikomus saada asiat ja tavarat järjestykseen, mutta hän haluaa tehdä sen täydellisesti.

Hän odottaa sitä kaikista parasta tapaa hoitaa asia, ja sitten hän aloittaa.

Ongelmana on, että jatkuvasti tulee uusia menetelmiä ja työkaluja, joten asiat eivät etene. Sen sijaan, että hän ryhtisi tuumasta toimeen, hän odottaa vielä että saisi tehtyä asian sitten todella tyylikkäästi.

Ja niin asiat jäävät yleensä hoitamatta kokonaan.

6. Ideoija

Ideoita tällä ihmistyypillä riittää. Seuraava idea on jo tulossa, kun tarpeet edelliseen on vasta hankittu.

Harva projekti näkee maaliviivaa, koska kiinnostus loppuu yleensä alkuhuuman haihduttua.

Ideoija saa suurimmat ilonsa uusien ideoiden kehittämisestä ja niiden alkuun laittamisesta, mutta loppuun vienti ei häntä enää motivoi samalla tavalla.

Ja niin kotona odottaa ties minkälaisia keskeneräisiä projekteja.

 


7. Tuunaaja

Tämä ihmistyyppi on sukua ideoijalle. Mutta siinä missä ideoija saa täysin uusia ajatuksia joita voisi lähteä toteuttamaan, tuunaaja näkee vanhoissa tavaroissa suuria mahdollisuuksia.

Mitä kaikkea voisikaan saada aikaiseksi vanhasta rikkinäisestä radiosta?

Ja vaikka moni tavara on jo kulunut täysin käyttökelvottomaksi, niistä voi hyvin irrottaa paloja joita voi käyttää uusiin tarkoituksiin.

Ei tarvita kuin vähän tuunausta. Ideoita riittää, ja on niissä hyviäkin, mutta säilytettävään tavaramäärään nähden käyttökelpoisia ideoita on vähän ja käytännön toteutukseen asti niistä yltää vain harva.

8. Suorittaja

Suorittaja säilyttää kaikki vanhat opiskelumateriaalit siisteissä pinoissa. Hän kerää luettavat lehdet pinoon, ja käy kaikki tunnollisesti läpi saapumisjärjestyksessä.

Hän kokee tyydytystä suoritetusta tehtävästä, ja harvemmin kyseenalaistaa käyttämiänsä metodeja.

Hän saattaa kerätä pinoihin luettavaksi tilaamaansa lehteä vuodesta toiseen, eikä välttämättä tule edes ajatelleeksi miten paljon aikaa ja vaivaa säästäisi peruuttamalla koko suorittamiseksi muodostuneen lehden tilauksen.


Kirjoittaja Minna Saariniemi on kirjoittanut kirjan Koti Kuntoon - ilman rahaa tai rakentamista, ja hän on luonut verkkokurssin Koti Järjestykseen 30 päivässä.