Näin järjestät vaatekaapin

Kirjoitathan kysymykset ja kommentit yhteevedon alle.

--------------------------------

YHTEENVETO

 

NÄIN JÄRJESTÄT VAATEKAAPIN

Houkuttelevaa olisi vain ottaa ja tyhjentää koko vaatekaappi sängylle. Sitten olisi pakotettu käymään läpi kaikki vaatteet.

Mutta todellisuudessa siinä haukkaa helposti liian suuren palan. Entä jos aika tai virta loppuukin kesken, sitten sitä vaan sulloo vaatteet takaisin mytyssä kaappiin.

Ja seuraavalla kerralla on entistä vaikeampi aloittaa urakkaa, kun muistaa miten se edellisellä kerralla päättyi.

Eli näin järjestät vaatekaappisi

1. Aloita yhdestä vaateryhmästä

Valitse ne vaatteet, joiden kimppuun käyt ensiksi. Kannattaa aloittaa jostakin helposta vaatekerrasta, että pääsee vauhtiin, ja että rima on tarpeeksi matalalla.

Eli aloita vaikka sukista. ota kaikki sukat pois kaapista ja laita ne sängylle tai sopivalle pöydälle. Käy jokainen sukkapari läpi.

Jos et ole varma, onko jokin sukkapari vielä käyttökelpoinen tai mukava, niin kokeile. Kaikki seulasi läpäisevät vaatteet pitää olla sellaisia, että tiedät että ne ovat:

  • ehjiä
  • mukavia pitää päällä
  • sopivat muihin vaatteisiin (yksittäisiä neonkeltaisia sukkia tuskin tulee pidettyä)
  • edes jossain määrin vielä muodikkaita
  • tiedät varmasti myös käyttäväsi niitä
  • käytät nyt kuluvan vuodenajan aikana

Laita takaisin kaappiin vain ne sukat, jotka täyttävät edellisen kohdan kriteerit.

2. Parittomien parittaminen

On olemassa pieniä sukkapidikkeitä, joilla voi kiinnittää sukat pesun ajaksi yhteen, niin ne eivät joudu hukkaan toisistaan.

Kelppo käytännön tapa on myös opetella laittamaan sukat pyykkikoriin yhteen käärittyinä. Eli ennen kuin laitat sukat pyykkikoriin, kääri ne yhteen.

Ja sitten pesukonetta täyttäessä voit aina avata nuo kääreet.

Tällä tavalla pesukoneeseen pääsee aina vain parilliset sukat. Ja pariton sukka voi odottaa pyykkikorissa vuoroaan. Ja sieltä sen voi sitten karsia pois, jos sille ei pariin viikkoon löydy paria.

3. Jaottele karsitut vaatteet

Kun olet laittanut kaappiin takaisin karsinnan läpäisseet vaatteet, käy läpi ne vaatteet, jotka eivät päässeet

  • laita yhteen pinoon sellaiset vaatteet, jotka voit antaa pois tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen
  • laita toiseen pinoon sellaiset vaatteet, joita ei voi enää antaa edes hyväntekeväisyyteen, vaan jotka on parempi heittää suoraan pois
  • laita kolmanteen pinoon kausivaatteet, joita käytät tulevina vuodenaikoina

Kaikkien vaatteiden on oltava joko kaapissa tai jossakin noista kolmesta pinosta.

Sellaista pinoa kuin päätän myöhemmin ei olekaan!

Laita hyväntekeväisyyteen ja roskikseen menevät vaatteet omiin pusseihinsa.

Ota selvää mihin viet ne vaatteet, jotka aiot lahjoittaa. Voit viedä pois annettavat vaatteet keräykseen sitten, kun olet saanut koko urakan valmiiksi. Tai sitä mukaan kun pussi tulee täyteen.

Pääasia, että pussi ei jää sinne roikkumaan kuukausiksi. Äläkä siirrä sitä sitä varastoon, sillä sinne se sitten unohtuu.

 


4. Järjestä vaatteet

Kun olet käynyt kaikki sukat läpi, voit järjestää ne kaappiin siististi.

Sukille ja muille pienille vaatteille ja asusteille on hyvä varata pienet korit tai pikkulaatikot.

Näin ne eivät pääse leviämään hyllyille epämääräisiksi kasoiksi ja vievät huomattavasti vähemmän tilaa. Korista on myös paljon helpompi löytää etsimänsä kuin hallitsemattomasta kasasta.

Kun käyt useampia vaateryhmiä läpi, alat hahmottaa kuinka paljon käyttökelpoisia vaatteita sinulle todellisuudessa on. Ja voit ruveta miettimään uudestaan vaatekaappisi järjestystä.

Säilytä kaikki samanlaiset vaatteet samassa paikassa, vaateryhmittäin. Eli kaikki sukat samassa paikassa, kaikki farkut samassa paikassa ja kaikki puserot samassa paikassa.

Näin ne on helppo löytää ja helppo laitta pesun jälkeen oikealle paikalle.

Laita eniten käytetyt vaateryhmät parhaille paikoille, niille hyllyille joihin yletyt kaikista helpoimmin.

Ja vastaavasti vähemmän käytetyt vaatteet, kuten juhlavaatteet, hankalammin saavutettavaan paikkaan, ylä- tai alahyllyille.

Järjestä vaatteet sopivankokoisiin pinoihin siten, että sinun tulee käytettyä koko pinoa tasaisesti. Ei mielellään yli viiden vaatteen pinoa. Muuten tulee vaaraksi käyttää vain pinon päällimmäisiä vaatteita.

Säilytä kausivaatteita tiiviissä laatikoissa varastossa tai vaikka matkalaukussa sängyn alla. Matkalaukku on siitä hyvä, että se pitää kuitenkin säilyttää jossakin, joten sen voi saman tien täyttää kausivaatteilla.

5. Valitse seuraava vaateryhmä

Nyt kun olet saanut käytyä läpi ja järjestettyä sukat siististi, alkaa nälkä kasvaa syödessä.

Voit hetken nauttia työsi tuloksista. Ja tuntea itsestäsi ylpeyttä, olet ottanut ensimmäisen askeleen.

Mieti sitten seuraava vaateryhmä, jonka käyt läpi. Etene maltillisesti, omaa tahtiasi. Sillä tavalla, että urakkaan on helppo tarttua ja että motivaatio pysyy korkealla.

Mitä useampia vaateryhmiä käyt läpi, sitä palkitsevammaksi homma tulee. Huomaat varmasti, että sinulla onkin aika paljon kivoja käyttökelpoisia vaatteita.

Sieltä löytyy varmasti paljon sellaisia vaatteita, jotka olit jo unohtanut. Jotka ovat sopivia ja kuin uusia, ja vielä kätevästi omassa vaatekaapissa.

Mikä sen kivempaa, halvempaa ja helpompaa shoppailua kuin oman vaatekaapin läpikäynti!


Kirjoittaja Minna Saariniemi on kirjoittanut kirjan Koti Kuntoon - ilman rahaa tai rakentamista, ja hän on luonut verkkokurssin Koti Järjestykseen 30 päivässä.