Tarinassa on voimaa

Oletko koskaan kuullut hyvää puhetta?

Entä muistatko mitään sellaisesta puheesta, joka oli tylsästi kerrottu?

Mikä sitten erottaa hyvän puheen huonosta?

Tarinassa voi samaistua kertojaan

Usein hyvistä esityksistä jää mieleen tarina. Tarinan kautta on helpompi samaistua puhujaan ja hänen tarinaansa. Ja silloin oppiminen on paljon helpompaa.

On myös helpompi pysyä mukana esityksessä ja pysyä kiinnostuneena, koska tarina pitää mielenkiinnon yllä.

Kun voi samaistua tarinaan, esityksestä tulee omakohtainen, sen sijaan että se on ulkoa päin annettu.

Ja koska itse kuvittelemme itsemme osaksi tarinaa, olemme myös osa esitystä.

Minkälaiset tarinat kiehtovat eniten?

Ihmiset samaistuvat parhaiten tarinoihin, joissa on vastoinkäymisiä, yllättäviä käänteitä, ja lopulta vaikeuksien kautta päästään voittoon.

Näissä tarinoissa on uskottavuutta, niihin on helppo samaistua ja ne antavat toivoa.

Hyvät puheet muistetaan kauan

Olin edellisessä työpaikassa erästä hyvinvointipäivää viettämässä monta vuotta sitten. Yhtenä numerona oli suomalaisen vuorikiipeilijän pitämä puhe.

Olen haastava kuuntelija, koska putoan helposti kärryiltä esityksistä, eikä kärsivällisyyteni usein riitä keskittymään kuuntelemiseen.

 
 

Esitys oli kuitenkin aivan toisenlainen kuin yleensä. Kalvot koostuivat pelkästään kuvista, ja kuvien mukaan esittäjä vei esitystä eteenpäin.

Esitys oli tarina hänen yhdestä seikkailustaan, ja tarinan sisälle oli leivottu monenlaisia opetuksia ja tilanteita, joihin oli helppo samaistua. Tarina kulku oli uskottava ja mukaansatempaava.

Tilaisuudesta on varmasti kohta kymmenen vuotta, mutta vieläkin muistan sen elävästi. Ja tuohon kymmeneen vuoteen mahtuu aika monta esitystä, joista en muista yhtään mitään.

Miksi loman jälkeen on helpompi mennä kahvitauolle?

Oletko huomannut, että kesäloman jälkeen on kahvitauolle aina helpompi mennä? Toki loman jälkeen ihmiset ovat virkistäytyneitä ja akut on ladattu.

Mutta siihen vaikuttaa myös se, että ihmisillä on kesän jälkeen monta seikkailua takana ja paljon tarinoita kerrottavana.

Ei tarvitse miettiä, puhuisiko säästä vai työasioista, koska kaikilla on jännää kerrottavaa kesän seikkailuista.

Sama pätee ihan peruselämäänkin. Jos olet aktiivinen ja kokeilet uusia asioita, on sinulla tarinoita kerrottavana. Eikä tarinan tarvitse olla menestystarina. Yhtä hyvä ellei jopa parempi tarina tulee tilanteista, joissa kaikki on mennyt ihan toisin kuin suunniteltu.

Tarinoita kertovat ihmiset ovat kiinnostavia

Ihmiset, jotka kertovat tarinoita, ovat mielenkiintoisia. Heidän seuraan hakeudutaan helposti, eikä heidän seurassa ole tylsää.

Jotta voisit itse kokea olevasi samanlainen tarinankertoja, pitää sinun uskaltaa tehdä uusia asioita elämässä.

Kokeile jotain, mistä olet aina haaveillut, tee jokin tuttu asia aivan uudelle tavalla tai aseta itsellesi jokin uusi haaste ja katso mitä tapahtuu kun tavoittelet haastetta.

Kun teet elämästäsi jännittävän, ennalta arvaamattoman ja mielenkiintoisen, heräät eloon.

Elämästä tulee seikkailu ja mielenkiintoinen tarina,
jossa sinä olet pääosassa.

Ja kun kerran opettelet haastamaan itseäsi, on se jatkossa aina helpompaa ja helpompaa, etkä enää halua vaihtaa takaisin.


Kirjoittaja Minna Saariniemi on diplomi-insinööri ja yrityksen Verkkokatu perustaja. Hän kirjoittanut kaksi kirjaa, luonut kolme verkkokurssia ja hän pitää Ajanhallinnan koulutuksia ja Sähköpostihallinnan koulutuksia yrityksille ja kunnille.