5 järjestämistä estävää ajatusmallia

Tuntuuko sinusta koskaan siltä, että haluaisit kyllä päästä eroon turhasta tavarasta omassa kodissasi?

Mutta mielesi keksii useita mehukkaita syitä, miksi se ei vain kerta kaikkiaan onnistu.

Tai miksi sitä ei kannata tehdä. Tai, että en minä sitä kuitenkaan osaa tehdä.

Haluan murtaa näitä häiritseviä ajatuksia päästäsi, että sinun olisi helpompi tarttua toimeen. Ja ottaa oma kotisi ja oma elämäsi taas paremmin omaan haltuusi.

Eli seuraavaksi käydään läpi 5 järjestämistä estävää ajatusmallia.

1. Saatan tarvita tätä vielä joskus

Tämä on varmasti yleisin järjestämistä estävä ajatus.

Tottahan se on, että jos olet kerran tarvinnut jotakin tavaraa, niin on täysin mahdollista että tarvitset sitä vielä toisenkin kerran.

Mutta tätä periaatetta käyttämällä et voisi koskaan päästää irti yhdestäkään tavarasta. Sillä joka ikistä tavaraa olet joskus tarvinnut, ja saatat siis tarvita sitä vielä uudestaankin.

Sen sijaan koita ymmärtää, että elämä menee eteenpäin. Kysymys ei ole siitä, että onko tavara joskus ollut tarpeellinen, tai onko se tarpeellinen ehkä joskus tulevaisuudessa. Vaan kyse on siitä, onko se tarpeellinen juuri nyt.

Todennäköisesti olet hankkinut kyseisen tavaran kaupasta. Joten jos joskus tulee tilanne, että tarvitsisit sellaista vielä uudelleen, voit hyvin käydä ostamassa sen kaupasta.

Tai vielä parempi ajatus on, että lainaat sitä hetkeksi joltakin toiselta. Koska selvästi kyseessä on sellainen tavara, jota et jatkuvasti tarvitse, niin ei sitä silloin kannata pysyvästi kotiinsa hankkia pölyttymään ja tilaa viemään. Lainaa se mielummin aina silloin, kun tarvitset sitä.

2. En osaa järjestää


Yleensä järjestelmällisyys tuntuu vaikealta juuri sen takia, että tavaraa on liikaa. Ja kun tavaraa on liikaa, ei kotia ole edes mahdollista saada järjestykseen.

Tässä tilanteessa sinun kannattaakin kääntää kelkka oman ajattelusi suhteen. Eli sen sijaan, että ajattelet: en pysty järjestämään kotiani, koska en osaa. Ajatteletkin, että kotini järjestäminen on mahdotonta, koska tavaraa on liikaa.

Joten karsimalla kodistasi turhat tavarat pois, karsit myös järjestämisongelman pois. Sillä kun tavaroita on vain tarpeellinen määrä, mahtuvat ne kotiin helposti ja ne on vaivatonta laittaa omille paikoilleen. Ja kaikki myös löytyy helposti sieltä, missä niitä säilytetään.

3. Säästän tätä lapsilleni


Ajatus on toki kaunis, että haluaa antaa omia rakkaita tavaroitaan lapsilleen. Mutta haluaako lapsi todella kymmeniä vuosia vanhoja tavaroita, jotka eivät ole hänelle itselleen merkityksellisiä, vaan ne ovat merkityksellisiä sinulle?

Ota sen sijaan kuvia noista kaikista tärkeimmistä tavaroistasi. Tee niistä albumi, johon jokaisen tavarasta kertovan kuvan yhteyteen kirjoitat tarinan, jossa kerrot, miksi tämä tavara on sinulle tärkeä.

Lastasi kiinnostaa varmasti enemmän tarina tavaran takana, kuin itse tavara. On hieno hetki sitten joskus yhdessä käydä läpi tuota albumia, ja kertoa lapselle tarinoita omasta menneisyydestään.

Se kiinnostaa lasta varmasti paljon enemmän kuin hänelle merkityksetön tavara. Ja se lähentää teitä, kun pääset kertomaan lapsellesi sinulle tärkeistä asioista omassa menneisyydessäsi.

 


4. Ei ole riittävästi säilytystilaa

Tämä ongelma on aika helppo selättää, kun asian todella sisäistää. Kun turha tavara on karsittu pois, säilytettävän tavaran tarve on paljon vähäisempi. Ja niin säilytystilaakin on tarpeeksi.

Kokeile ensin hankkiutua eroon turhista tavaroista, ja katso sitten onko säilytystilaa tarpeeksi. Yleensä ihmiset kuitenkin ovat muuttaneet sen kokoiseen kotiin, että sinne on mahdollista saada mahtumaan kaikki tarpeelliset tavarat.

Tavaroita vain kertyy huomaamatta vuosien varrella. Ja helposti erehdytään luulemaan, että nurkissa lojuvien tavaroiden tilanne on säilytysongelma, vaikka todellisuudessa se onkin turhien tavaroiden ongelma.

5. Jos en näe sitä, unohdan hoitaa sen

Tapaatko jättää esimerkiksi laskut pöydällesi, että muistat maksaa ne? Tämä tapa jättää tavaroita esille muistuttamaan voi toimia yhden tai kahden tavaran kanssa.

Mutta helposti tästä toimintamallista tulee yleinen tapa, ja kynnys jättää asioita pöydille madaltuu, sen sijaan että laittaisi ne paikoilleen. Ja niin pöytäpinnoilta löytyy ties minkälaista tavaraa, ja koti on epäsiisti.

Tavaroiden muistutusominaisuus myös vähenee jokaisen esille jätetyt tavaran myötä, koska silmä tottuu siihen että tavaraa on esillä, eikä enää reagoi niihin. Ja niin muistutus ei siis enää toimi!

Sen sijaan opettele tekemään heti ne asiat, jotka voit. Ja mitä tulee myöhemmin hoidettaviin asioihin, kirjaa ne tehtävien asioiden listalle tai laita itsellesi vaikka muistutus kännykkään, että muistat tehdä ne myöhemmin.

Ja sitten laitat kyseisen tavaran sille varattuun paikkaan. Ja kun on aika hoitaa kyseinen aika, muistutus muistuttaa sinua tekemään sen. Ja löydät tarvittavan tavaran helposti omalta paikaltaan.


Kirjoittaja Minna Saariniemi on kirjoittanut kirjan Koti Kuntoon - ilman rahaa tai rakentamista, ja hän on luonut verkkokurssin Koti Järjestykseen 30 päivässä.