Miten pääset eroon heräteostoksista?

Kodin turhasta tavarasta eroon pääseminen ei hyödytä lainkaan, jos samaan aikaan ostat uutta turhaa tavaraa tilalle.

Eli jos saat karsittua kolme tavaraa kodistasi, ja seuraavana päivänä ostat kolme uutta turhaa tavaraa heräteostoksina, ei tilanne ole muuttunut mihinkään.

Samaan aikaan kun opettelet turhasta tavarasta eroon pääsemistä, kannattaa opetella myös heräteostoksista eroon pääsemistä.

Nämä taidot kulkevat käsi kädessä, ja toisen taidon oppiminen kannustaa oppimaan myös toisen.

Miten sitten pääset eroon heräteostoksista?

1. Vältä mainoksia

Jos tuntuu siltä, että olet heikoilla jäillä ostopäätöksiesi suhteen, ensimmäiseksi kannattaa alkaa vältellä mainoksia.

Mainoksilla on ovela taito luoda tarpeita sellaisiin tavaroihin, joita et olisi koskaan kaivannut elämääsi ennen mainoksen näkemistä.

Laita ei mainoksia -tarra postilaatikkoon. Eroa sellaisilta sähköpostilistoilta, joiden ainoa tarkoitus on saada sinut ostamaan jotakin. Vältä television mainoksia.

Ja tee itsesi kanssa tietoinen sopimus, että tietokoneen mainokset eivät päätä mitä sinä ostat, vaan sinä itse teet ne päätökset. Harkiten, ja ajan kanssa.

Markkinointi luo siis mielikuvan tarpeesta. Ja näin helposti kuvittelee täyttävänsä tuon tarpeen ostamalla tavaran. Mutta jos tarve ei ollut todellinen alunperinkään, niin silloin tarpeen täyttämisestä eli tavaran ostamisesta ei saa todellista nautintoa.

2. Osta harkiten

Kaikki ostopäätökset olisi hyvä tehdä harkiten. Eli ensin ilmenee todellinen tarve, sitten ajan kanssa tutkit asiaa ja huolellisen miettimisen jälkeen teet ostoksen. Näin minimoit heräteostokset sekä liian hätäisesti tehdyt tuotevalinnat.

Moni ostos tulee tehtyä, koska tilanne altistaa ja johdattelee siihen. Mutta päätä, että et tee mitään ostoksia hetken mielijohteesta.

Älä kiellä itseäsi ostamasta mitään, mutta päätä että mitään yllättävää ei saa ostaa heti.

Anna itsellesi lupa ostaa himoitsemasi tavaran vaikka viikon päästä.

Silloin alkuhuuma on todennäköisesti laantunut, ja huomaat että ostokselle ei ole todellista tarvetta.

Ja ennen kaikkea olet ottanut tärkeän askeleen omien ostosten kontrolloimisesta. Seuraavalla kerralla sama tilanne on taas hieman helpompi.

3. Unohda shoppailu

Älä lähde shoppailemaan. Vaan päätä etukäteen, mitä ostat. Tee lista, ja käy ostamassa tavarat.

Ja jos ostosreissulla tulee haluja heräteostoksiin, anna itsellesi lupa tulla ostamaan ne viikon päästä.

Heräteostoksia tehdessä tilanne on vähän sama kuin ruuan kanssa.

Sen sijaan, että ajoissa miettisit mitä haluat syödä (kävisit kaupassa, ostaisit ruokatarvikkeet ja tekisit terveellistä ruokaa) nappaatkin mukaasi nopean pikaruuan.

Ja jälkeenpäin olo on kaikkea muuta kuin hyvin ravittu ja raikas.

4. Tunnista todellinen tarve

Moni ostaa tavaraa, koska on tylsistynyt. Ei oikein mikään nappaa, ja jostakin pitäisi saada hyvää fiilistä. Ostanpa siis uuden tavaran. Ostamisesta tulee henkistä pikaruokaa. Hetkellinen uuden tavaran euforia kyllä tuo tyydytystä, mutta nimenomaan hetkellisesti.

Sillä tavaralle ei ollut varsinaista tarvetta, eikä ongelma ollut tavaran puute, vaan tylsyys. Ja tylsyyttä ei voi pysyvästi korjata tekemällä heräteostoksia.

Ja kaupan päälle tulee usein vielä ostokrapula, koska rahat ovat menneet ja turhan tavaran määrä lisääntynyt. Eli alkuperäinen tylsyyden tunne säilyy, ja se on maustettu vielä ostokrapulalla.

Uuden tavaran euforia menee nopeasti ohi. Ja sitten alkaa helposti miettiä seuraavaa uutta tavaraa, että voisi saada taas uuden euforian tunteen.

Todellisuudessa heräteostokset ovat oire jostakin muusta asiasta elämässä. Ja olisi parempi pysähtyä hetkeksi, katsoa peiliin ja miettiä että miksi minä reagoin näin. Ja miten voisin tilanteen korjata kestävällä tavalla.

5. Vältä alennusmyyntejä

Suurin osa alennusmyynneissä tehdyistä ostoksista on sellaisia tavaroita, joille ei todellisuudessa ole tarvetta.

Ja näin turhan tavaran määrä lisääntyy kotonasi, ja samalla yleensä myös tavaroiden laatu heikkenee.

Opettele toimimaan niin, että ensin on tarve, sitten ostoksen suunnittelu ja lopulta laadukkaan tuotteen osto.

Säästät aikaa ja rahaa, ja saat palkinnoksi viihtyisämmän kodin.

Ja myös pidät itsestäsi enemmän, koska sinä kontrolloit ostoksiasi, eikä toisinpäin.

 


6. Panosta laatuun

Pidemmän päälle heräteostosharrastus tulee kalliiksi, ja aiheuttaa paljon muitakin ongelmia. Turhan tavaran määrä lisääntyy kotona sekä tavaroiden laatu heikkenee ja korvaantuu määrällä.

On vaikea enää muistaa, mitä kaikkea kotona on, ja tulee helpommin ostaneeksi samoja tavaroita useamman kerran.

Sulje silmäsi, ja ajattele miten ihanaa olisi, jos esimerkiksi kaikki vaatteesi olisivat laadukkaita, miellyttäviä pitää päällä ja kivan näköisiä.

Saisit joka päivä pitää lempivaatteitasi.

Ota tästä mielikuvasta suunta, jota kohti alat kulkea omien vaatteidesi (ja kaikkien muidenkin tavaroiden) kanssa. Nautit elämästäsi paljon enemmän, kun laatu voittaa määrän!

7. Kierrätä itsellesi tilaa ja rahaa

Myy turhat ja harvoin käytetyt arvokkaat tavarat, ja lainaa tai vuokraa niitä tarvittaessa.

Sen sijaan, että ostat aina uuden kirjan, lainaa kirjastosta. Tai tarvitsetko todella autotalliisi kerran vuodessa käytettäviä laitteita, jos voit lainata tai vuokrata niitä silloin kun tarve ilmenee?

Voit myös ystävien kanssa yhdessä tehdä hankintoja ja kierrättää tavaroita kodista toiseen. Tai ostaa vaikka naapureiden kanssa yhteisen nurmenleikkurin.

Ajattele miten paljon saisit lisää tilaa kotiisi ja varastoosi, jos ostaisit ja säilyttäisit vain niitä tavaroita, joita todella tarvitset arjessasi.

Ja miten paljon säästäisit rahaa, kun kalliisiin tavaroihin sidotuista rahoista vain osa menisi vuokraamiseen, ja loput voisi sijoittaa vaikka elämyksiin rakkaiden kanssa.

8. Sijoita elämyksiin

Käytä heräteostoksien tekoon käytetty aika ja raha paremmin.

Tiesitkö, että tutkimusten mukaan elämyksiin rahansa kuluttavat ihmiset ovat paljon onnellisempia kuin tavaroihin rahansa kuluttavat ihmiset?

Turhien ostosten tekemisen jälkeen olo on yleensä ahdistunut, pettynyt ja tilanteen riistäytyessä käsistä jopa häpeällinen.

Sen sijaan elämykset voi usein jakaa toisten ihmisten kanssa. Ja elämysten jälkeen olo on virkistynyt, iloinen ja energinen.


Kirjoittaja Minna Saariniemi on kirjoittanut kirjan Koti Kuntoon - ilman rahaa tai rakentamista, ja hän on luonut verkkokurssin Koti Järjestykseen 30 päivässä.