"You will suck first!"

Kävin San Franciscossa koulutuksessa kuukausi sitten. Koulutus oli neljä päivää täyttä asiaa aamusta iltaan, joten siihen mahtui paljon asiaa.

Yksi mieleenpainuvimmista asioista liittyi videoiden tekemiseen. Tai ei oikeastaan itse videoiden tekemiseen, vaan siihen minkälaista videon tekeminen aluksi on.

Videot ovat nykyaikaa

Olin tehnyt jo jonkin verran videoita, mutta kuitenkin vielä oli paljon opittavaa. Seminaarin vetäjä Brendon Burchard kehotti kaikkia opettelemaan videon teon taidon.

Se kun on nykyaikaa, ihmiset siirtyvät entistä enemmän luetusta tekstistä videoihin.

Ja jos haluaa oikeasti tavoittaa ja koskettaa ihmisiä mahdollisimman hyvin, ei videon tekemisen taitoa voi ohittaa.

Aina on jännittävää opetella uutta. Varsinkin jossain niin henkilökohtaisessa asiassa kuin video.

Jos blogitekstien julkaiseminen aiheuttaa aina positiivisia sydämentykytyksiä, niin videon kanssa ne tykytykset ovat vielä vähän tiheämmät.

Laittaahan siinä itseään niin paljon peliin. Eikä edes kaikki ne tekniset asiat, kuten kuvan- ja äänenlaatu, valaistus, kuvakulmat jne.

Mutta se, miten paljon toinen näkee itsestä, kun kertoo omia henkilökohtaisia ajatuksia suoraan kuulijalle. Kuva kun kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Lupa epäonnistua!

Brendonin oppi oli kuitenkin kaikkea muuta kuin teknisten kikkailujen korostamista. Päinvastoin. Hän sanoi suoraan: ”You will suck first!”. Eli tulet olemaan surkea aluksi.

Ja hän sanoi sen ystävällisesti nauraen, ja muisteli hykerrellen omia ensimmäisiä videoitaan, ja toisaalta sitä miten pitkälle oli niistä päässyt.

Kukaan ei ole seppä syntyessään, eikä videokameran edessä esiintymisessä kuten missään muussakaan taidossa tule paremmaksi kuin tekemällä.

Tämä ”lupa epäonnistua” poisti kuuntelijoilta paineita huomattavasti. Tuntui, että jännittyneet olkapäät vähän rentoutuivat, ja helpottunut hymy valtasi ihmisten kasvot.

Paremmaksi voi tulla vain tekemällä

Kumpi lopulta on rohkeampaa, tehdä vain niitä asioita, joissa on hyvä vai uskaltaa kokeilla (vielä julkisesti) sellaisia asioita, joissa vasta opettelee ja laittaa samalla itsensä likoon ja haavoittuvaiseksi?

Väittäisin, että vain jälkimmäisellä tavalla voit todella saada elämästä enemmän irti, ja tutustua itseesi paremmin.

Olemme aluksi uusissa asioissa huonoja, ja se on ihan ok. Itse asiassa se on tärkeä ja jopa pakollinen vaihe, että voi tulla paremmaksi.

Paremmaksi kun ei tule kuin tekemällä, ja oppimalla niistä asioista jotka eivät vielä menneet aivan putkeen.


Kirjoittaja Minna Saariniemi on diplomi-insinööri ja yrityksen Verkkokatu perustaja. Hän kirjoittanut kaksi kirjaa, luonut kolme verkkokurssia ja hän pitää Ajanhallinnan koulutuksia ja Sähköpostihallinnan koulutuksia yrityksille ja kunnille.