Milloin tavaraa on liikaa?

Tavaraa on liikaa silloin, kun hyllyt on vaatteita pullollaan, mutta silti käyttää aina samoja harvoja vaatteita. 

Tavaraa on liikaa, kun vieraita ei viitsitä enää kutsua kylään, koska kukaan ei enää jaksa eikä kykene siivoamaan.

Tavaraa on liikaa, kun useampi astiasto täyttää keittiön kaapit, eikä arkisin käytettävät ruuat ja astiat enää mahdu kunnolla kaappeihin.

Tavaroita alkaa olla liikaa silloin, kun ne ovat entistä useammin hukassa.

Miksi turhaa tavaraa kertyy?

Riittämättömien tai epäkäytännöllisten säilytystilojen vuoksi moni joutuu säilyttämään tavaroitaan kotiensa ulkopuolella esimerkiksi vuokravarastossa, vanhempien tai ystävien luona.

Neljällä kymmenestä suomalaisesta on ollut tavaroita säilytyksessä kotinsa ulkopuolella. Joka toinen ulkopuolista varastotilaa käyttäneistä suomalaisista uskoo, että voisi paremmilla säilytysjärjestelmillä säilyttää kaikki omat tavaransa kotonaan.

Turhaa tavaraa kertyy, koska elämme jatkuvien houkutusten keskellä. Meillä suomalaisilla on vielä niin lyhyt historia siitä, että on mahdollisuus ostaa mitä vain, koska vielä 50 vuotta sitten elimme hyvinkin vaatimattomasti.

Niin vähän aikaa on ollut mahdollista elää tavarapaljouden keskellä, joten meiltä puuttuu tietoa ja osaamista tavarapaljouden hallinnasta.

Määrä on korvannut laadun

Uuden tavaran ostaminen tuottaa hetkellisen huuman, mutta huuma ei kestä kovin kauaa. Tavaran ostaminen on käynyt liian helpoksi, uutta on helppo ja halpa ostaa. Tavaroiden laatu on laskenut, ja samalla on laskenut myös arvostus tavaroita kohtaan.

Uutta on helppo hankkia, eikä krääsän valmistamiseen käytettävien luonnonvarojen kuluttaminen ole vielä tavoittanut massojen omaatuntoa.

Laatu on korvattu määrällä, ja lopulta ollaan pisteessä, että kotona on kyllä vaikka mitä härpäkettä, mutta hyödyllisiä ja laadukkaita tavaroita on entistä vähemmän. Vähitellen tavara ei enää tuokaan turvaa, vaan ahdistusta ja epätoivoa. Mutta ulospääsy tuntuu mahdottomalta, koska keinot ovat hukassa.

Pitää opetella heittämään tavaraa pois

Tavarat kestävät entistä vähemmän aikaa, mutta silti ei osata heittää hyödyttömiä tavaroita pois. Ostetaan uusi huonolaatuinen paikkaamaan edellistä, jota ei kuitenkaan heitetä pois. Eihän se ole vielä kokonaan rikki, ja voihan sitä joskus vielä tarvita.

Pois heittäminen ei tarkoita sitä, että siirtää ne varastoon

Pitää tietoisesti opetella heittämään pois tavaroita, joita ei enää tarvitse. Ja pois heittäminen ei tarkoita sitä, että siirtää ne varastoon. Niistä tulee hankkiutua kokonaan eroon.

Hyväkuntoiset tavarat voi laittaa myyntiin tai antaa ne enemmän tarvitseville, ja huonokuntoiset tavarat kierrätykseen tai sitten kaatopaikalle, jos ei ole muuta vaihtoehtoa.

 


Tavoite: Turha tavara ei pääse sisään

Jos muuttaa usein, oppii helpommin pääsemään eroon turhasta tavarasta. Tai mikä vielä askelta parempi, olemaan päästämättä turhaa tavaraa kotiinsa ollenkaan. Vastaavasti, mitä kauemmin asuu samassa asunnossa, sitä salakavalammin tavarat jäävät asumaan nurkkiin ja kaappeihin, varastoon ja autotalliin.

Kun ei joudu tietoisesti kyseenalaistamaan tavaroiden oikeutta asustella kodissaan, ei tule kiinnittäneeksi huomiota niihin, ja niin ne ikään kuin unohtuvat sinne.

Ajattelepa asiaa näin: Jokaisesta neliöstä kodissasi sinä maksat. Ja jokainen tavara joka vie tuota tilaa, pitää tuottaa sinulle iloa ja olla sinulle hyödyllinen vähintäänkin viemänsä tilan verran. Näin huomaat helpommin turhat tavarat, ja on helpompi päästää irti sellaisista tavaroista, jotka asustelevat kotonasi pummeina. Ota oma kotisi ja kaikki neliöt siinä omaan käyttöösi, häädä turhat asukit pois.

Kun kotisi hengittää, sinä hengität

On tutkittu, että jopa 45 prosenttia suomalaisista on tehnyt joskus tuplaostoksia siksi, etteivät he ole löytäneet omistamaansa tavaraa epäjärjestyksen vuoksi.

Jos ei tiedä, mitä tavaroita kodissa on, tulee ostaneeksi turhaa tavaraa. Onkohan meillä kotona tätä? Ostanpa varmuuden vuoksi pari. Ja sitten kotona huomaa, että niitä on jo kolme ostettuna. Ja kun tämä sama toistuu useamman tavaran kanssa vähän väliä, vie tämä harrastus paljon rahaa, vaivaa ja tilaa. Ja niin kodista tulee turhien tavaroiden ja ylimääräisten kappaleiden varasto.

Kodista tulee turhien tavaroiden ja ylimääräisten kappaleiden varasto

Kun pääsee eroon turhista tavaroista, saa sekä koti että siellä elävät ihmiset tilaa hengittää. Ahtaus ja epätoivo väistyvät, ja ihminen tuntee saavansa kontrollin takaisin omaan elämäänsä.

Kun kerran ajatuksella käy tavaransa läpi ja antaa kodilleen takaisin sen vapauden, keveyden ja rauhan, ei enää halua tuoda kotiinsa krääsää, joka vie sen kaiken pois.


Kirjoittaja Minna Saariniemi on kirjoittanut kirjan Koti Kuntoon - ilman rahaa tai rakentamista, ja hän on luonut verkkokurssin Koti Järjestykseen 30 päivässä.