6 ongelmaa, jotka ratkaiset karsimalla turhat tavarat pois

1. Ei ole tarpeeksi säilytystilaa

Kun pääset eroon turhasta tavarasta, pääset myös eroon tarpeesta säilyttää turhaa tavaraa. 

Kun antaa itselleen luvan päästä eroon kaikesta tavarasta, jota ei käytä tai joka ei miellytä, puolittuu kodin tavaramäärä helposti. Ja silloin ei säilytystilan puute ole enää ongelma. Ja ahtauden ja tavaraähkyn sijaan tilalle tulee siisti ja hengittävä koti, jossa on hyvä olla.

2. Koti ei koskaan ole kokonaan siisti

Harvemmin tämän ahdistuksen ongelmana on pari eksynyttä pölykoiraa, vaan tämän tunteen laukaisee yleensä se, että kaikille tavaroille ei yksinkertaisesti riitä paikkaa, mihin ne laittaisi.

Mutta kun turhasta tavarasta pääsee eroon, pääsee samalla eroon myös suuresta osasta siivousongelmia. Vähemmän tavaraa, vähemmän siivottavaa. Tämä ei siis ole niinkään siisteysongelma, vaan järjestämisongelma, joka johtuu liian suuresta tavaramäärästä.

3. Ei ole aikaa siivota

Kun siivoamiseen käytetystä ajasta suuri osa kuluu tavaroiden järjestämisessä, on kotona liikaa tavaraa.

Kun taas tavaraa on vähemmän, ei niiden paikalleen laittamiseen kulu juurikaan aikaa. Ja siivoaminen on nopeaa ja helppoa, kun ei tarvitse siirrellä tavaroita edetessään, ja pääsee helposti liikkumaan omassa kodissaan.
 

 


4. Minulla ei ole kivoja vaatteita

Tämä ongelma on yleensä vain oire siitä, että vaatekaapissa on liikaa vaatteita. Ja mitä enemmän niitä vaatteita on, sitä enemmän käytetään aina niitä samoja vaatteita.

Käy läpi kaikki vaatteesi, ja hahmotat mitä vaatteita sinulla on sopiva määrä ja mitä ehkä tarvitsisit lisää. Ja seuraavan kerran kun menet ostamaan uutta vaatetta, muista että harkitset tarkasti, ja ostat vain laadukkaita ja miellyttäviä vaatteita.

5. Kotona oleminen on stressaavaa

Onhan se stressaavaa, jos aamulla silmänsä avattua näkee liian tavaramäärän aiheuttamaa kaaosta ja epäjärjestystä. Kun tavaraa on liikaa, ratkaisu ei ole ostaa yhä uusia säilytysratkaisuja. Silloin vain siirtää ongelman paikasta toiseen, ja piilottaa sen hetkeksi katseelta.

Mutta kun hankkiutuu turhasta tavarasta kokonaan eroon, tulee ahdistuksen, stressin ja pursuavien säilytyslaatikoiden tilalle avaruutta, rauhaa ja tilaa hengittää.

6. Minulla ei ole tarpeeksi rahaa

Käypä asuntoasi läpi. Mene vaikka yhteen huoneeseen ja laske kaikkien siellä olevien tavaroiden hinta. Sellaisten joita et ehdottomasti tarvitse. Käy läpi kaikki kaapit ja hyllyt sekä kaikki ne tavarat, jotka eivät niihin mahtuneet.

Kerro yhden huoneen turhien tavaroiden hinta kaikkien huoneidesi määrällä, niin saat jonkinlaisen käsityksen siitä, miten paljon rahaa turhat tavarat sitovat kodissasi. Tee sama varastolle.

Ehkä nyt alat ymmärtää, mikä kallis harrastus sinulla on turhan tavaran ostamisessa ja varastoimisessa. Ja miten sitä rahaa tosiaan löytyy, kun vain miettii mihin sitä kuluttaa. Tai lähinnä on kuluttamatta.


Kirjoittaja Minna Saariniemi on kirjoittanut kirjan Koti Kuntoon - ilman rahaa tai rakentamista, ja hän on luonut verkkokurssin Koti Järjestykseen 30 päivässä.