Autotallisi odottaa unelmiasi

Käyn aamuisin kävelyllä kukonlaulun aikaan, silloin kun ihmiset vasta heräilevät. Nopeimmat ovat ehtineet jo aamukahville, mutta vain harva on ehtinyt istua autonsa rattiin ja kaasuttaa töihin.

Samalla kun kävelen, tutkiskelen ympäristöäni ja kuuntelen sekalaista opiskelumateriaalia itsensä ja yrityksen kehittämiseen liittyen. 

Harva auto löytyy autotallista

Hämmennystä minussa herättää jatkuvasti, miten poikkeuksetta lähes jokaisen autotallin edessä sijaitsee auto. Usein mietin, että mikä tuon autotallin tarkoitus mahtaa olla. Alun perin se on rakennettu autojen säilytyspaikaksi, onhan se turvallinen, lämmin ja sääolosuhteilta vapaa paikka säilyttää omaa autoa.

Olen tehnyt tätä tutkimusta jo useamman vuoden, ja eri kaupungeissa. Ja käytäntö näyttäisi osoittavan, että auton säilytys on kovin harvoin autotallien todellinen käyttötarkoitus. Siispä mietittäväksi ohikulkijalle jää, että mitä jokaisen autotallin oven takaa oikein löytyy?

 
 

Mietinpä jokunen vuosi sitten, että järjestäisin ihmisille autotallin siivouspalveluita. Että tulisin pihaan peräkärryn kanssa, ja yhdessä asukkaiden kanssa tyhjennettäisiin koko autotalli.

Ja takaisin autotalliin pääsisi vain ne tavarat, jotka läpäisevät todella tiukan seulan. Ja minä veisin lähtiessäni turhan tavaran kuorman pois, niin monta kierrosta kuin tarvitaan.

Ajattelin, että varsinkin niissä omakotitaloissa joissa on asuttu jo pidempään, turhaa tavaraa on todennäköisesti ehtinyt kertyä jo useamman vuosikymmenen ajalta. Joten tarjoamalleni palvelulle olisi varmasti ollut kysyntää.

Eikö Suomessa kannattaisi säilyttää autoa tallissa?

Luulisi että Suomen kaltaisessa maassa, jossa puolet vuodesta kuluu lumen, rännän tai veden muokkaamassa ilmastossa, olisi kovin houkuttelevaa parkkeerata menopelinsä sinne turvalliseen ja lämpimään koloon, josta auton voi helposti ottaa aamulla käyttöönsä kuivana ja lämpimänä aamulla töihin kurvatessaan.

Moni meistä mielummin herää aikaisemmin,
lämmittää ja putsaa autoansa lumesta
ja lähtee vasta sitten töihin

Sen sijaan suppean tutkimukseni perusteella vaikuttaa, että kovin moni meistä mielummin herää vähän aikaisemmin, lämmittää ja putsaa autoansa lumesta ja lähtee vasta sitten töihin.

Puoliväli kodin ja kaatopaikan välillä?

Mitä sieltä autotallin oven takaa oikein sitten löytyy? Kotitaloudesta tulevat perusroskat kulkeutuvat tietysti roskikseen ja sitä kautta kaatopaikalle. Mutta entä ne vähän isommat roskat?

Onko autotalleista ja varastoista tullut puolitie kodin ja kaatopaikan välillä? Paikka, johon käyttämättömät entiset aarteet viedään, kun ne eivät mahdu tavalliseen roskikseen, eikä niitä oikein kaatopaikallekaan viitsisi kuljettaa. Saattaahan niitä joskus vaikka tarvita!

Onko autotalli armahdus niille tavaroille joita ei enää tarvita, mutta joita ei uskalleta tai viitsitä viedä sinne minne ne todella kuuluvat? Jos avaisin 10 autotallin ovea aamulenkkini varrella, kuinka moni niistä olisi siisti ja näyttäisi siltä, että tuota isoa tilaa käytetään johonkin oikeasti hyödylliseen?

Uskalla unelmoida

Koska autotalli tuntuu olevan lähes joka paikassa tarpeeton sen alkuperäiseen tarkoitukseen nähden, niin eikö se tarkoita että sillä voisi sitten olla jokin muu tarkoitus?

Vai miltä tuntuisi ajatus, että saisit käyttöösi ison tilan, jossa voisit tehdä kaikessa rauhassa mitä vain mieleesi juolahtaa? Ja se huone sijaitsisi kätevästi omalla tontillasi.

 
 

Jos tämä ajatus ei saa sukkia pyörimään jaloissasi edes hiukan, voit kysyä itseltäsi, oletko unohtanut unelmoida viime aikoina?

Unelmoitko musiikkistudiosta, ateljeesta, puuhailupaikasta puutöillesi, omasta kotitoimistosta, paikasta omalle keräyskokoelmallesi? Tai kaipaako aikuistuva teini perheessä enemmän tilaa, ja olisi kiva jos ainakin osa siitä levottomasta energiasta kuluisi omalla tontilla?

Siinä se jo on - käytä sitä hyödyksesi!

Mahdollisuudet ovat melko lailla rajattomat. Kun se autotalli jo siinä tönöttää, on siihen todennäköisesti luvatkin kunnossa.

Eli sen sijaan, että miettisit jotakin tavoittamattomalta tuntuvaa unelmaa ja hahmottelisit, mitä kaikkea sen toteuttamiseen tarvitaankaan. Pitää löytää sille paikka, hankkia siihen luvat, tehdä piirustukset ja palkata joku rakentamaan se, kustannuksista puhumattakaan.

Mitä jos kävelisit sinne omaan autotalliisi. Olet nimittäin jo aika pitkällä prosessissa, tästä eteenpäin haastavienkin unelmien toteuttaminen on enää muutaman askeleen päässä.

Kävele autotalliisi ja sulje silmäsi. Kuvittele että tila olisi tyhjä. Ja kun nyt mielessäsi olet siinä tilanteessa että se on tyhjä, painaisitko silloin nappia että saisit kaikki siellä olevat tavarat sinne takaisin?

Jos vastaus on ei, niin sinulla pullat erittäin hyvin uunissa. Sinulla on unelma, ja sen toteuttaminen ei ole niin vaikeaa, itse asiassa se vain odottaa toteuttajaansa. Mitä kaikkea siellä voisitkaan tehdä? Uskalla unelmoida. Ja ennen kaikkea, uskalla toteuttaa unelmasi.

 


Kun valmistaudut huolellisesti,
ei toteutuksessa edes mene kauaa

Saimme idean tehdä autotallista oma ateljee, jossa voi maalata tauluja. Se olisi syntymäpäiväyllätys. Ja aikaa sen toteuttamiseen olisi 3 tuntia, ennen kuin juhlakalu tulisi kotiin.

Mietin yhden illan, mitä kaikkea uudistuneeseen tilaan haluaisin laittaa, että siitä tulisi mahdollisimman viihtyisä: radio, lyhtyjä, hyvä valaistus, lämmitys, kuvia jne. Mietin tilalle teeman ja kirjoitin listan valmiiksi.

700kg turhaa tavaraa kaatopaikalle,
kahdessa erässä

Sitten otin selvää, missä lähin kaatopaikka sijaitsee. Tavaroiden lastaamiseen ja poiskuljettamiseen tarvittiin pakettiauto ja toinen henkilö kuljettamaan tavarat kaatopaikalle sillä aikaa, kun minä siivosin.

Mitä sitten tapahtui:

  • 700kg turhaa tavaraa kaatopaikalle, kahdessa erässä
  • tyhjentyneen tilan nopea siivous
  • kauppareissu ostamaan listalta kaikki tarpeelliset tavarat
  • uuden ateljeen sisustaminen viihtyisäksi

Ja 3 tuntia myöhemmin, ja vain hetkeä ennen kuin juhlakalu ajoi pihaan,
yllätys oli valmis.


Kirjoittaja Minna Saariniemi on kirjoittanut kirjan Koti Kuntoon - ilman rahaa tai rakentamista, ja hän on luonut verkkokurssin Koti Järjestykseen 30 päivässä.