7 syytä pitää koti järjestyksessä

Helposti ajatellaan, että ei ole aikaa järjestää kotia. Se vie liikaa aikaa ja vaivaa. Mutta väitän, että jos teet sen kerran kunnolla, niin nimenomaan säästät aikaa. Ja saat paljon muitakin hyötyjä kaupan päälle. Tässä niistä muutamia.

1. Aikasi ei kulu tavaroita etsiessä

Elämä on vaan paljon helpompaa, kun omia tavaroita ei tarvitse etsiä omasta kodista. Kun järjestät tavarasi ajatuksella, tiedät missä jokainen tavara on.

Sinun on helppo löytää etsimäsi ja helppo laittaa käyttämäsi tavara paikalleen. Eikä yksinäisiä tavaroita roiku pöydillä odottamassa, että joku löytäisi niille sijoituspaikan.

2. Ärsyynnyt vähemmän kotona

Sotkuinen ja epäjärjestyksessä oleva koti ei taatusti lisää onnellisuutta. Ei ole kovin motivoiva ajatus ärsyyntyä omassa kodissa joka päivä, koska tavarat ovat epäjärjestyksessä.

Ja kodin siistinä pitämisen ärsytys on siinä mielessä erikoinen ärsytys, että se nostaa päätään mitä erilaisimmissa tilanteissa. Varsinkin parisuhteessa. Parempi pitää koti siistinä ja riidellä rehellisesti niistä asioista, jotka kulloinkin painavat.

 
 
 

3. Voit aina ottaa vastaan vieraita

Mikä sen kivempaa kuin kivat yllätysvieraat? Ja mikä sen inhottavampaa kuin sotkuinen koti, johon kivat vieraat pitäisi ottaa vastaan.

Jos oman kodin epäjärjestys vaivaa liikaa, niin sitä saattaa mielummin olla ottamatta vieraita vastaan, kuin paljastaa miten sotkuinen koti vierasta odottaisi.

Ja silloin ei elämästä kyllä saa kaikkea iloa irti, jos ei mukavia ihmisiä voi ottaa vastaan kotiinsa.

4. Sinun tarvitsee siivota vähemmän

Kun tavarat on järjestyksessä, ei niiden siirtelemiseen ja paikalleen laittamiseen kulu turhaa aikaa. Myös imurointi ja pöytäpintojen putsaus sujuu helpommin, kun tavaroita ei tarvitse ensin siirtää pois tieltä.

Jos kotisi on epäjärjestyksessä, siivoaminen pitää sisällään tavaroiden oikean paikan etsimisen, tavaroiden paikalleen laittamisen ja vielä itse siivoamisen. Mutta jos pidät kotisi perusjärjestyksessä, siivoaminen pitää sisällään vain siivoamisen.

Ajattele, miten paljon aikaa säästät viikossa, kuukaudessa ja vuodessa, jos ennen siivoamista ei tarvitse käyttää aikaa tavaroiden paikoilleen laittamiseen.

5. Olet energisempi ja luovempi

Epäsiisti koti painaa mieltä, kuten tekemättömät asiat aina painavat. Halusimme me sitä myöntää itsellemme tai emme.

Ellet ole täysin hyväksynyt sotkuisuutta kotonasi, muistuttaa epäsiisti koti sinua jatkuvasti jostakin, mikä pitäisi tehdä. Ja pitäisi-asiat ovat myrkkyä. Ne estävät sinua olemasta rento ja luova ja iloinen, ja ylipäätään löytämästä rauhaa sisältäsi.

Kun kotisi järjestys on kunnossa, on koti sinulle rauhan paikka. Paikka, jossa voit nauttia, luoda ja rauhoittua. Kotisi on paikka joka antaa sinulle energiaa, sen sijaan että vie sitä.

 
 
 

6. Sinun ei tarvitse ostaa lisää kaappeja

Kun järjestys kotona loistaa poissaolollaan, nopeasti mieleen tuleva ratkaisu on lisätä säilytystilaa. Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että kotonasi on todennäköisesti liikaa tavaraa. Ja tavarat on huonosti järjestetty.

Sen sijaan, että korjaisi oiretta, niin kannattaa tarttua itse ongelmaan. Kaapin ostaminen on väliaikainen ratkaisu, ja auttaa niin kauan, kunnes tulee tarve ostaa taas uusi kaappi.

Hankkiudu eroon turhasta tavarasta ja järjestä tavarat järkevästi, niin lyön vetoa, että sinulla ei ole enää tarvetta ostaa uutta kaappia.

 


7. Et tuo turhaa tavaraa enää kotiisi

Kun kerran käyt tavarat läpi ja hankkiudut eroon turhasta tavarasta, löydät paremman tasapainon tavaroiden ja sisäisen rauhasi välillä. Sen jälkeen turhan tavaran on paljon vaikeampi päästä enää kotiisi.

Opit arvostamaan muita asioita, ja koet krääsän enemmän vastenmielisenä kuin jonakin ehkä-hyödyllisenä tavarana, jota joskus saattaisi tarvita.

Opit arvostamaan helppoutta toimia omassa kodissasi. Sekä sitä avaruutta, jonka turhista tavaroista raivattu koti tarjoaa. Kun kotisi hengittää paremmin, myös sinä hengität paremmin.


Kirjoittaja Minna Saariniemi on kirjoittanut kirjan Koti Kuntoon - ilman rahaa tai rakentamista, ja hän on luonut verkkokurssin Koti Järjestykseen 30 päivässä.