5 syytä miksi tarpeeksi hyvä riittää

 
 

Tarpeeksi hyvä ei ole tarpeeksi arvostettu asia. Tarpeeksi hyvän sisäistäminen työelämässä lisää tehoa ja tasoa. Ja tästä taidosta on hyötyä myös vapaa-ajalla.

Tässä viisi syytä, miksi tarpeeksi hyvä kannattaa ottaa tosissaan.

1. Pääset eteenpäin

Jos täydellisyyden tavoittelu on paheesi, on sinulla todennäköisesti vaikeuksia saada asioita valmiiksi. Ja vielä vaikeampi noudattaa aikatauluja.

Aseta työn tavoitteeksi tarpeeksi hyvä lopputulos. Suhtaudu tekemiseen rauhallisesti, mutta määrätietoisesti. On paljon helpompi tarttua tekemiseen, jossa tavoite on inhimillinen, ja siihen käytettävä aika ja vaiva maltillinen.

Päätä mikä on tarpeeksi hyvä, pilko tehtävä sopivan kokoisiin palasiin ja ryhdy toimeen. Kynnys aloittamiseen madaltuu ja pääset helpommin eteenpäin.

2. Saat enemmän aikaiseksi

Kun teet asiat tarpeeksi hyvin, saat tehtyä enemmän. Laatu on tasaista eikä rimanalituksia tapahdu.

Kun tehtävän saa tehtyä valmiiksi, saa siitä energiaa ja voimaa, ja itsetunto saa hyvän nosteen. Se vaikuttaa asenteeseen ja työtehoon. Alkaa valmiiksi saamisen positiivinen kierre. Ja sen positiivisen tunteen saa vietyä myös kotiin töiden jälkeen.

3. Opit stressittömämmän tavan työskennellä

Tähtäämällä tarpeeksi hyvään opit sellaisen työskentelymallin, jossa loppuun palaminen tai stressaantuminen on epätodennäköistä.

Ja on helpompi pitää puoliansa työnantajaa vastaan, kun työt tulevat hoidetuksi ajallaan. On helpompi tunnistaa, missä vaiheessa työmäärä on kasvamassa liian suureksi, koska kokonaisuus on aina hallussa.

4. Myös työnantaja arvostaa

On harhaluulo, että työnantaja haluaisi täydellistä jälkeä työntekijöiltään. Työntekijän tehtävä on tehdä parhaansa sillä ajalla ja niillä resursseilla mitä työtehtävään on varattu. Silloin jälki on tarpeeksi hyvää. Ja se riittää.

Jos sinä saisit valita työntekijän yritykseesi, haluaisitko:

a) tehokkaan työntekijän, joka on aikaansaava ja saa tehtävät tehtyä ajallaan, ja jonka työn jälki on aina tarpeeksi hyvää. Energiaa jää myös sosialisointiin, ideointiin ja kehittämiseen.

b) täydellisyyden tavoittelijan, jonka työn jälki on kiitettävää, mutta työt yleensä myöhässä. Tekemistä myös varjostaa ainainen keskustelu liian vähästä ajasta ja vaatimukset työkuorman karsimisesta.

 
 

5. Et tuo töitä kotiin

Keskeneräiset asiat painavat mieltä enemmän kuin myönnämme. Erikseen on asiat, joihin ei voi vaikuttaa tai joiden eteneminen ei ole sinusta itsestäsi kiinni.

Mutta sinä tiedät itse, mitkä asiat ovat sinusta ja liian suurista tavoitteistasi kiinni. Tai alitajuntasi kyllä tietää, vaikka itse yrittäisitkin asian kieltää. Ja ne tekemättömät asiat eivät jää päivän päätteeksi työpaikalle, vaan tulevat mukanasi kotiin, viikonloppuun ja lomalle.

Tee asiat tarpeeksi hyvin ja saat ne helpommin valmiiksi. Silloin voit jättää työt työpaikalle ja nauttia vapaa-ajastasi. Olet lomasi ansainnut, älä anna minkään verottaa sitä nautintoa.


Kirjoittaja Minna Saariniemi on diplomi-insinööri ja yrityksen Verkkokatu perustaja. Hän kirjoittanut kaksi kirjaa, luonut kolme verkkokurssia ja hän pitää Ajanhallinnan koulutuksia ja Sähköpostihallinnan koulutuksia yrityksille ja kunnille.